Финансовите министри от еврозоната отхвърлиха предложението на частните кредитори на Гърция, с което пратиха преговорния процес в задънена улица, съобщава агенция Ройтерс. Вчера представител на Международния институт по финанси нарече офертата на облигационерите "най-добрата възможна". Тя предвиждаше 4% купонно плащане по новите, по-дългосрочни ценни книжа, които ще получат в замяна на опростените 50% от дължимите вземания. 

Позицията на Гърция е, че тя не може да си позволи купонно плащане по-голямо от 3.5%. Такова е и мнението на финансовите министри от еврозоната, които след снощното си заседание в Брюксел започнаха да агитират частните кредитори за приемането на по-ниско купонно плащане, под 4%.

Целта на реструктурирането на гръцките дългове е постигането на по-ниска задлъжнялост, като бремето на дълговете би олекнало със € 100 млрд., а съотношението на дълга към БВП би слязло от 160% на 120% до 2020 година. Преговорите за това как да се извърши процедурата текат вече 7 месеца. Крайна та дата за постигане на финално решение изтича през месец март, когато Гърция трябва да плати € 14.5 млрд. по падежиращи облигации.