До края на годината в София ще бъдат изградени и ремонтирани общо 13 моста, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова след като откри новоизградено мостово съоръжение в ж. к. „Триъгълника”. За целта общината е отделила 8.2 млн. лв., като 6 млн. лв. са в бюджета за 2010 г.

Фандъкова обясни, че сред мостовете, които предстои да се ремонтират през годината има и по-големи и някои малки: „Като част от програмата е „Бакърена фабрика”, мостът на „Св. Климент Охрдиски” и няколко в „Младост”. Тази програма ще продължи”. Фандъкова каза още, че на територията на София има общо около 90 моста: „Миналата година бяха реконструирани 19, тази година - 13, но част от тях, макар и малки, представляват връзката на населени места със столицата”.

Такъв е и случаят с моста в ж.к. „Триъгълника”, който е отворен от днес. Той ще свързва квартала при ул. „Чудотворци” с ул. „Хан Кубрат” при ул. „Възрожденска”. По време на строителството са изградени и ремонтирани и нови улици и тротоари, изцяло са подменени подземната и надземната инсталации, за да не се налага да се копае наново там, има и нова светофарна уредба, както и озеленяване. За целия проект фирмата-изпълнител пък е похарчила 1.1 млн. лв. от право на 1.2 млн. лв. и така са спестени 100 000 лв., обясни още Фандъкова.

Гражданите на квартала също останаха доволни от новата си придобивка: „Триъгълника” е много изостанал квартал. Почти никой не се е сеща, че тук живеят хора. Цяла „Надежда” е строителна площадка. Днес едната улица е отворена, след три часа е затворена. Но се надяваме, че след това ще се придвижваме много по-бързо и ще бъде много по-приятно”.

На откриването на моста присъстваше и премиерът Бойко Борисов, който обясни на гражданите на квартала, че след като се пусне метрото от там цените на имотите в ж. к. „Триъгълника” ще нараснат драстично.