До тази сряда гражданите, които през изминалата седмица организираха поредица от протести срещу промените в наредбата за платено паркиране в столицата ще внесат своите предложения в СОС.

След една седмица – в понеделник транспортната комисия към СОС ще обсъди техните предложения, а след това те ще бъдат разгледани на заседанието на СОС на 13 септември. Именно поради тази причина се отлага с един месец - до 1 октомври влизането в сила на промените в наредбата, които се отнасят до условията за паркиране на живеещите в центъра.

Близо два часа продължи срещата между председателя на Столичен общински съвет Елен Герджиков и представители на гражданските организации и инициативи, които се противопоставиха публично на новите правила и цени за платено паркиране в София. "Този гратисен период ще важи за гражданите, които са подали в срок документи и са получили входящ номер. Тяхното право да получат стикер ще бъде удостоверявано с входящия номер", обясни след срещата Герджиков.

На този етап хората няма да са задължени да платят таксата за винетен стикер, а с входящия номер ще удостоверяват това, че имат правно основание да притежават този стикер.

Един от основните въпроси, които се дебатира е цената на винетния стикер за живеещите в центъра и искането на някои от гражданите безплатно да паркират до жилището си. Герджиков изтъкна, че не подлежи на обсъждане въпросът живеещите в центъра по право да имат място за паркиране. "Това на практика представлява закупуване на публична общинска собственост, което е противозаконно", заяви той.

"Част от предстоящите промени в наредбата вече бяха публикувани на сайта на Центъра за градска мобилност, а именно – за винетен стикер да могат да кандидатстват и наематели, роднини по права линия и собственици на лизингови автомобили. Въпреки че вече са написани като категории граждани, които могат да получат винетен стикер, формалната промяна в наредбата все още не е направена и се подготвя доклад за приемане на промени в наредбата.

Заедно с тези промени ще се разгледат и предложенията на гражданските организации", обясни след срещата Герджиков.

Всички останали промени в наредбата, които вече бяха одобрени от СОС ще влязат в сила от началото на септември. Така от 1 септември ще може да се паркира до два часа в синята зона на цена от 2 лева на час и до четири часа в зелената зона в София на цена от 1 лев на час. /БГНЕС/