След сутрешния срив на БФБ и появилите се коментари за оттегляне на чуждестранни инвеститори от договорните фондове, а и при липса на официална позиция към този час от страна на пенсионните дружества на Алианц, участниците на пазара са повече от предпазливи при анализа на ситуацията. Ето какво коментира пред DarikFinance.bg Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" в "Елана Трейдинг"

Какво е вашето обяснение за големия срив на индексите в първия час на търговия тази сутрин? Доколко това се дължи на информацията, че пенсионните дружества на Алианц се освобождават от дяловете си в договорни фондове?

Възможно е продажбите да са именно от тези договорни фондове, които трябва да освободят пари за плащане.

Как тази ситуация ще се отрази на договорните фондове? Ще има ли отлив на инвеститори от тях?

Спадът на цените на акциите ще доведе и до намаление на стойността на дяловете във фондовете, така че е възможно някои инвеститори да изтеглят средства. Отливът на инвеститори ще зависи и от това докога ще продължи поевтиняването на акциите през следващите една-две седмици.

За около час индексите наваксаха загубеното и се стабилизираха, но пак на минус, на какво се дължи това? Кой "подпря" пазара?

Акциите върнаха част от спада си, защото спряха големите продажби. В същото време има търсене на тези нива от широк кръг инвеститори, включително и от чужбина. Бързото възстановяване всъщност се дължи на нежеланието на повечето инвеститори да продават на тези нива.

Вярно ли е, че чуждестранните инвеститори се оттеглят? Може ли да не е солова акция на Алианц?

След три месеца корекция повечето чуждестранни инвеститори търсят възможности за покупки.

Фактът, че сривът на борсата се случва в края на годината, как може да бъде възприет? Може ли да има умисъл в избирането на момента и до какво води тази стратегия? Кой ще бъде ощетен в най-голяма степен?

На въпроса за стратегия и избор на момента може да отговорят тези, които излизат от пазара. До вчера нямаше някакви извънредни събития, освен обичайното пазарно поведение на инвеститорите, включително освобождаване на парични средства за участия в публично предлагане на акции.

Какво ще се случи оттук нататък с борсата?

Дългосрочните перспективи не са се променили. Корекцията прави акциите по-атрактивни спрямо два месеца назад, а колебанията в цените са нещо нормално.