* допълнен вариант

Отнета е акредитацията на България за търговия с емисии парникови газове от прилагащия орган по конвенцията от Киото, съобщи екоминистърът Нона Караджова. Решението е предварително, но по думите на Караджова се очаква да бъде потвърдено на 30 юни.

Това означава, че от тази дата българските предприятия няма да могат да търгуват с емисии. Причината за загубата на акредитацията според министър Нона Караджова е престъпното бездействие на предишното провителство, което не се е съобразило с препоръките към страната в периода 2007-ма – 2009-та година. 

Предприятията, които могат да търгуват с емисии парникови газове, са около 120 по думите на Караджова. Те могат да го направят само до 30 юни, обясни министър Нона Караджова:

Държавата обаче няма да може да продаде своите квоти до края на юни, тъй като все още не е приет законът, който регламентира това. Най-оптимистичният вариант да възстановим правото си за търговия с емисии е ноември тази година:

Причината за отнемането на  акредитацията е предходното управление е представило на Конвенцията по протокола от Киото система за спестените емисии, която не отговаря на изискванията и не сме се съобразили с последвалите препоръки.

Бившия министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров категорично отрече обвиненията на екоминистърът Нона Караджова, че „престъпното бездествие” на предишното правителство е отговорно за отнемането на акредитацията на България за търговия с парникови газове. Пред Дарик радио, той заяви, че отговорността е на сегашното правителство, тъй като липсва административен капацитет.

Решението за отнемане на легитимността на България за участие в търговията с емисии парникови газове е взето при последния одит през октомври миналата година, каза още Чакъров. По думите му, това решение е на базата на представената от сегашния екип на министерството информация за новата организация на системата за инвентаризация на емисиите парникови газове. Ето какво още каза той:

Има определено, позволявам си да кажа, неглижиране от страна на МОСВ. По време на одита даже не е имало и представител на министерството. Тогава е отправена забележка за липса на капацитет.  

Всички препоръки, които са отправени по времето, за което аз съм бил министър, са отразявани своевременно и адекватно. Има регистър, цялата работа е била изключително добре координирана. В случая е необходим административен капацитет, който да заработи. В условията на криза в никакъв случай не трябва да се пропускат никакви възможности. Каквото е необходимо трябва да бъде свършено.