Лицензът на ЧЕЗ за България ще бъде отнет, каза на пресконференция в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов. Той припомни, че когато партия ГЕРБ е дошла на власт, първоначалните проверки са констатирали нарушения от страна на дружеството и то е било глобено с един милион лева.

 

"Дадохме им време да поправят грешките си", каза Борисов и продължи, че в последствие проверката на Агенция за държавна финансова инспекция, която приключи на 8 януари тази година, се е натъкнала на нови нарушения, което дава основание за отнемане на дадената лицензия на чешкото дружество.

 

ЧЕЗ Груп навлезе на българския енергиен пазар през 2004 година, когато придоби мажоритарен дял (67%) от трите електроразпределителни дружества в Западна България – „Електроразпределение Столично” АД, „Електроразпределение София Област” АД и „Електроразпределение Плевен” АД. В последствие те се сляха в едно дружество „ЧЕЗ Разпределение България” АД.

През октомври, 2006 година компанията разшири присъствието си и в сферата на производството на електроенергия, като закупи 100% от капитала на „ТЕЦ Варна” ЕАД.

Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва електроразпределителното дружество „ЧЕЗ Разпределение България” АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец „ЧЕЗ Електро България” АД, лицензирания търговец на електроенергия „ЧЕЗ Трейд България” ЕАД и „ТЕЦ Варна” ЕАД. Дейността на всички дружества от Групата в страната се управлява и координира от „ЧЕЗ България” ЕАД.

 

От навлизането си в България до сега чехите обявиха, че са направили инвестиции за над 1.7 млрд. лв. и са подобрили събираемостта на сметките в поверения им район на Западна България.

 

През миналата година, когато държавата продаде последните си дялове в електроразпределителните дружества, контролираните от ЧЕЗ компании се листнаха на борсата. Днес, след новината за отнемането на лиценза, акциите на ЧЕЗ Разпределение България АД поевтиняват с 10.78% до 1 258.759 лв. средно за лот.

 

Отнемането на лиценза в България е вторият пореден удар върху бизнеса на компания в региона, след като Албания изгони чехите през януари и ги обвини, че дължат на правителството над 1 млрд. долара. ЧЕЗ заведе арбитражно дело срещу решението на албанското правителство и може да се очаква, че по същия начин то ще опита да защити позициите си в България.

 

На пресконференцията в Министерски съвет премиерът на България Бойко Борисов допълни, че и останалите две електроразпределителни компании, които действат на територията на България - EVN и Енерго-Про, ще бъдат глобени заради установени нарушения, но не уточни какви точно и с колко големи суми.

 

Предстои ускорено приемане на поправки в закона за обществените поръчки, тъй като стана ясно, че в практиката си дружествата масово са възлагали поръчки на близки фирми без да обявят конкурс за това.

 

Борисов заяви, че договорите с ЕРП-тата са подписвани с такива обвързващи клаузи, които при разваляне на договорите ще натоварят бюджета на страната с милиарди левове компенсации и в този смисъл мисленето в тази посока е недопустимо. Той се обяви и категорично против идеята за национализация на електроразпределителните дружества.

 

Премиерът призова протестиращите граждани, които имат съмнение за надписани сметки за ток, да подадат колективни искове в съда срещу електроразпределителните дружества. Той подкани хората, които имат съмнение, че съседите им крадат ток, да сигнализират за това на компетентните органи, тъй като загубите от тези нерегламентирани практики се плащат от всички потребители.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!