За периода 27 март – 1 април инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) провериха 18 бензиностанции на територията на София и Пловдив.

Проверките бяха нощни и бяха разпоредени от министъра на икономиката, съобщават от ДАМТН.

В 44 на сто от инспектираните бензиностанции липсва задължителната информация за клиента, която трябва да бъде поставена на видно място. Тя трябва да съдържа вид на горивото, декларация за съответствие с изискванията за качеството на горивото и неговите параметрите.

Без програма за техническа поддръжка на съоръженията за съхраняване на течни горива се оказаха 7 обекта. Инспекторите установиха и непосочени задължителни реквизити (количество на горивото, дата и номер на експедиционния документ).

Взети са проби от тези горива за изпитване в лаборатория с цел установяване тяхното качество. В резултат на проведени изпитвания е установено, че автомобилен бензин А-95Н не съответства на изискванията за качество по показател "дестилационни характеристики".

Предстои издаването на 44 акта за документални нарушения на обща стойност 52 000 лв. Наложени са 3 задължителни предписания за временно спиране на разпространяваното течно гориво. Съвместните проверки продължават, категорични са от ДАМТН.