Производителите на някои медикаменти, които се отпускат с рецепта, ще могат да ги продават на по-високи цени от сегашните. Това ще се случи с промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, гласувани на днешното заседание на Министерския съвет.

Това са препарати, които се отпускат в аптеките с рецепта, но не се поемат от здравната каса. Досега производителите на тези медикаменти не можеха да регистрират цена, по-висока от най-ниската в осем държави в ЕС. В мотивите на проектозакона се казва, че това се прави с цел фирмите да не оттеглят някои медикаменти от българския пазар, заради ниската цена. От Министерство на здравеопазването твърдят, че промените ще засегнат около 10 вида лайфстайл продукта.

Козметичните продукти в аптеките да се продават от нефармацевти, но само под контрола на магистър-фармацевт, предвиждат още промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Според него се разширяват правата и на помощник-фармацевтите. Занапред те няма да могат самостоятелно да продават само лекарства с рецепта и да консултират.

Комисиите, определящи цените и лекарствата, които напълно или частично се поемат от държавата, да се обединят и да са под контрола на Министерство на здравеопазването, а не както е досега от Министерски съвет, се предвижда още в проекта.