През следващата седмица централните депозитари на България и Полша ще направят конкретни стъпки, за да може да бъдат свързани, съобщи Ивана Срока, президент на Централния депозитар на Полша. След като системите бъдат свързани, до края годината двата депозитара трябва да се споразумеят, за да бъде окончателно направена връзката.

Тъй като българският Централен депозитар не използва информационната система Суифт, връзка с Полша и досега не можеше да бъде осъществена. Следващата седмица се очаква полският депозитар да подпише споразумение с компания, която ще играе ролята на посредник между двете институции по техническото им свързване. Ако връзката бъде създадена, до края на годината двете страни ще могат да се споразумеят и да я използват. Тестовете ще отнемат поне 2 месеца. След като бъде осъществена връзката, вече ще може да има компании, които да са листнати и на двете борси.

Шефът на борсата във Варшава Людвик Соболевски заяви, че интересът на Софарма към листване там се запазва. В момента обаче няма техническа възможност за това. След свързването на двете системи на централните депозитари техническите проблеми ще бъдат отстранени.

Соболевски съобщи още, че Варшавската борса следи с интерес случващото се у нас. Той си спомни ситуацията преди 2 години, когато оглавяваната от него институция е заявила интереса си към приватизация на БФБ, но тогава според него не били съвсем ясни очакванията на българското правителство. Затова сега се надява на по-ясни сигнали.

Припомняме, че наскоро в интервю за DarikFinance финансовият министър Симеон Дянков обяви намеренията на правителството държавният дял в БФБ да бъде приватизиран в близките месеци.

В Полша също не от вчера датират опитите да се раздържави Варшавската борса. Съвсем наскоро бе провален поредният опит за това.