Българските момичета са на второ място в Европа по тютюнопушене, а момчетата ни - на четвърто.

 

Данните представи здравният министър Десислава Атанасова, след като обяви ученически конкурс за живот без тютюн, който се провежда за пета поредна година у нас.

 

Оказва се, че 66 на сто от 16-годишните ученици са пушили поне една цигара през живота си. Почти 40 процента от запитаните на тази възраст пък са споделили, че са запалили поне веднъж през последния месец. Атанасова бе категорична, че няма да подкрепи внесените промени в парламента за отмяна на пълната забраната за тютюнопушене.

 

Над 37% от младежите у нас на възраст между 15 и 24 години са пушачи. Средният процент за Европейския съюз е 29%. Данните потвърждават тезата, че момичетата пушат повече от момчетата, подчерта Десислава Атанасова.

 

От въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места до края на септември са били издадени глоби на стойност 19 700 лева. За периода в страната са извършени почти 75 000 проверки, издадени са 1470 предписания, а съставените актове на физически лица са 123.

 

Междувременно от инициативата „България без дим” обещаха да следят за спазването на закона за тютюнопушене в закрити помещения. За 4 месеца от сдружението са получили 151 сигнала за нарушение на забраната, като най-много са сигналите в заведения за хранене и развлечение.