Две премиери на автомобили - на световно и на европейско ниво, ще бъдат част от Автосалона в рамките на Есенния панаир в Пловдив, който стартира днес и ще продължи до 2 октомври. За първи път в света ще бъде представен модел Ssang Yong Korando, а в Европа - новата R-класа на Mercedes. И тази година един от посетителите на Есенния панаир ще си тръгне с чисто нов  автомобил. Изтегленият в томболата ще може да избира измежду 9 модела леки коли и едно АТВ.

Специализирано изложение за добивната индустрия ИНТЕРМИН ЕКСПО ще се проведе за първи път в рамките на Есенния панаир. То се организира със съдействието на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и затова ще бъде открито лично от министър Трайчо Трайков. ИНТЕРМИН ЕКСПО ще представи техника и оборудване за добив на подземни богатства, за геологопроучвателния сектор и за минно строителство. Ще участват фирми доставчици на машини, резервни части, материали, софтуер, работно облекло и лични предпазни средства.  В Есенния панаир ще участват над 1500 фирми от 41 държави. 640 от тях са български.

Сред новостите на изложението са дизелов маневрен локомотив без командна кабина, с радио дистанционно управление и автоматични паркинг системи, даващи възможност за гариране на повече от два автомобила върху площ за един.