Една от сградите на двореца Версай в Париж ще бъде превърната в луксозен хотел. Това може би е начало на процес на привличане на частни инвестиции в серия от проекти за реновиране на исторически сгради във Франция, предаде AFP.

Версайският дворец е бившата резиденция на френските криле, символ на монархията в стил барок. В сградата, която ще бъде превърната в хотел, в момента се помещава съкровищницата на двореца.

Отварянето на хотела с 23 стаи ще бъде в края на 2011 г., като изгледът от луксозните спални ще е към оранжерията и малък парк с езеро в комплекса Версай.

Според директора на Версай Жан-Жак Аягон без тази промяна няма да има достатъчно средства за ремонт на сградата, като за целта са необходими 5.5 млн. евро.

Въпросното крило е построено през 80-те години на 17 век от архитекта Жул Мансард, площта му е 1 700 кв. м.

Строителните работи по новия хотел ще бъдат контролирани от главния архитект на Париж за историческите паметници на културата Фредерик Дидие.

Версайският дворец е част от културното наследство на ЮНЕСКО като един от най-изключителните примери за бароковата архитектура във Франция през XVII век. Дворецът е бил резиденция на Краля слънце Людовик XIV, Людовик XV и Людовик XVI.