Въоръжени лица отвлякоха премира на Либия в четвъртък сутринта, след като неговото правителство беше обвинено, че е позволи на екип от американски командоси да плени предполагаем лидер на Ал Кайда в столицата на страната Триполи.

Зейдан бил отвлечен от хотел „Коринтия” в либийската столица, където се помещава офисът му, съобщава Financial Times.

Министерският съвет на Либия се е събрал на извънредно заседание под председателството на първия вицепремиер Садик Абдел Рахман, за да търси решение на кризата.

Според правителството в отвличането са замесени „революционерите“ - бившите милиции, които воюваха срещу Кадафи и сега на практика властват над улиците на Триполи.

Али Зейдан „беше отлечен след изявлението на Джон Кери за залавянето на Абу Анас ал Либи и след като той каза, че либийското правителство било в течение на операцията”, обявил говорител на групата „Оперативен щаб на либийските революционери”.

Базираната в Дубай телевизия Ал-Арабия показа Зейдан, който е жив, облечен в ежедневна риза и заобиколен от въоръжени мъже.

Говорител на либийското министерство на вътрешните работи заяви, че Зейдан не е бил отвлечен, а арестуван от сътрудници на министерството.

Политическата криза в Либия и вероятността от нова гражданска война доведоха до поскъпване на петрола на световните пазари.

Цената на контрактите за сорт Брент с доставка през ноември се покачва с 0.79%, до 109.92 долара за барел.