Следващото българско правителство ще реши въпроса за проекта „Белене" - това заяви пред Дарик депутатът от левицата и бивш енергиен министър Румен Овчаров.

В интервю за предаването „МеждУредие" Овчаров подчерта, че за първи път от началото на прехода вчера българите са гласували позитивно - „за" това нещо да бъде изградено, а не са гласували против и наказателно, както обикновено ставало през последните 20 години.

„ГЕРБ и Бойко Борисов нееднократно са демонстрирали абсолютното незачитане на гласа и мнението на българските граждани. Нищо чудно да го направят отново", коментира Овчаров. Той посочи, че българинът си е казал мнението и то достатъчно категорично - 60:40. По думите му в София разликата между привърженици и противници на ядрената енергетика е 10%, а в Банкя има паритет между едните и другите.

„И това след, пак повтарям, след една целенасочена мръсна кампания, каквато аз просто не съм си мислел, че може да бъде провеждана в България", каза бившият енергиен министър и допълни, че настоящото правителство няма да реши въпроса. „Бойко Борисов, правейки гаф след гаф, се вкара в поредното приключение, тъй като не ми е много ясно какво ще каже на американските инвеститори, на които беше обещал, че след приключването на референдума започва изграждането на „Белене", каза той.

Аз бих им предложил на всичките тези големи бабаити да вземат, като слушам и Дянков с какво се занимава, и Цветан Цветанов, да си поизбършат сополките, да си вържат гащичките и да се държат като мъже. Не е сериозно български политици тогава, когато губят нещо, да не могат да излязат и честно да кажат: да, загубихме, очевидно направихме грешка тук, тук и тук, коригираме се. А то не било загуба, всъщност било победа, коментира Овчаров.

На въпрос дали това е заявка следващото правителство, ако в него участва БСП, да реши въпроса, Овчаров изрази убеденост, че ще бъде точно така. „Ние предизвикахме този референдум, българските граждани подкрепиха идеята за развитие на българската ядрена енергетика, така че не виждам причина да се отказваме, след като вече сме отбелязали и много важен гол в този мач", коментира той.

Избирателната активност на ядрения референдум е прескочила изискуемия праг от 20 на сто, според данните на социологическите агенции. Потвърждение от ЦИК се очаква до три дни сред края на допитването. Ако бариерата е премината, това ще върне въпроса за развитие на ядрената енергетика чрез изграждане на нова АЕЦ в Народното събрание.