Мерките срещу световната финансова и икономическа криза трябва да се вземат на глобално ниво. Това заяви министърът на икономиката Петър Димитров по време на конференция за отражението на глобалната криза върху българската икономика. По думите му страната ни трябва да потърси ускорено преминаване към следващия етап по пътя към включване в еврозоната. До влизането в нея обаче категорично трябва да се придържаме към валутния борд.

Според Петър Димитров много страни от еврозоната не отговарят на всички критерии, докато единственият грях на страната ни е високата инфлация. Тя обаче се дължи на високия икономически растеж. Икономическият министър направи паралел със ситуацията с АЕЦ „Козлодуй”. По думите му в Европа има много други централи като козлодуйската, но нашите блокове са затворени. По същия начин има страни, които не отговарят на критериите за еврозоната, а България стои на вратата с насълзен поглед.

Петър Димитров допълни, че банковата ни система е останала почти незасегната от кризата, която се е отразила в реалния сектор.

През ноември и декември има спад с 10.9% в производството и 13.2% спад в продажбите. Намалението засяга предимно текстилната и химическа промишленост и производството на метали. Продължават преговорите за продажба за металургичния комбинат "Кремиковци". Петър Димитров отрече, че проблемът е липсата на гаранции и доставки и суровини. Той не спомена имената на фирмите, които са проявили инвеститорски интерес.

Министърът не се ангажира със срокове, с които да стане продажбата на комбината.

Много се надявам, че ще решим доставката на коксови въглища с изгодна за комбината цена и ако това се случи в близките дни ще имаме стартираща процедура. От първи април с 11.5% ще падне цената на газа, същи икономическият министър. Следващата промяна в цената на природния газ ще бъде от 1 юли, когато се очаква тя да бъде около 250 долара, но да не играя врачка, каза Димитров. Отговорът на въпроса не е в България. Предявени са исканията засега към "Газпром". Някой трябва да компенсира българския бизнес и не само за недоставените количества газ, а и за понесените загуби. Договорът, за съжаление, не интерпретира ситуация, когато не съм ти доставил нищо какво плащаме. Доставчикът трябва да гарантира изпълнението на доставката в т.ч. и по алтернативни пътища. Такова условие не е вписано в досегашния договор и трябва да се впише в следващите, категоричен бе министърът.

На въпрос някой ще понесе ли отговорност за това, че договорът за доставка на газ, не е бил изряден, за защита на българските интереси, министър Димитров отговори: Нашият договор е такъв, какъвто са си го представяли хората, които са го подписвали 1997-98 г. Тогава изглеждаше, че природният газ е като водата в Дунав- няма шансове да спре. Вероятно никой не се е досещал, че доставчикът трябва да търси алтернативни трасета и да гарантира, че ако едното трасе спре, той ще гарантира другото, обясни икономическият министър. Той даде пример, че корабът, който е разтоварил в Гърция е бил собственост на "Газпром". Тази мярка трябваше да се предприеме превантивно още преди да се спре доставката да има такава готовност, каза той.

В отговор на въпрос какво е подписвал Румен Овчаров, министър Димитров заяви, че Овчаров не е подписвал договор-подписвал е анекси, в които транзитите се гарантират 30 години.

Източник БГНЕС, Дарик радио