Има опасност от спиране на доставките на газ от Русия през Украйна, но това не означава, че ще има нова газова криза, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

По негови думи, хранилището в Чирен е пълно, от него може да се черпи по около 4 млн. куб. м. на ден, а дневното потребление на България през топлите месеци е значително по-малко – най-много до 3.8 млн. куб. м. От тази гледна точка с хранилището българските потребители - както битови, така и индустриални, няма да усетят, ако има спиране на газа, категоричен е министърът.

Промишлените потребители няма да усетят, ако има спиране на подаването на газ, заяви Димитров. Той уточни, че в такъв случай автоматично се минава на подаване от находището в Чирен. Освен това, в тръбите ще има около 25 млн. куб. метра газ. Министърът уточни, че антикризисният щаб е постоянно действащ и има готовност. Ако, разбира се, това продължи много месеци, тогава ще се търсят други варианти. В такива случаи отново ще се ограничи потреблението на топлофикациите и те отново ще минат на мазут. Но пак повтарям, не може това трасе да бъде ограничено за дълго, дори когато има сериозни проблеми, категоричен е Петър Димитров.

Той добави още, че България има договорка за доставка на 2.4 млн. куб. м. газ през Гърция и половин милион от Турция. Категорично не бива да има безпокойство, не бива да има напрежение. Водехме разговори на най-високо ниво с Европейската комисия и там мнението е, че няма основание за тревога, поне през близките месеци, каза още Петър Димитров. Фокус