Таксовата единица „прелитане“ над България ще бъде намалена от 37,53 евро на 30,99 евро. Това реши правителството днес с наложени промени в Наредбата за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване в Република България.

Ефектът от понижението на таксата е осигуряване на достатъчно приходи за финансиране на дейността по предоставяне на аеронавигационно обслужване, като същевременно с това се повишава конкурентноспособността на обслужваното въздушно пространство, съобщават от правителствената пресслужба.

Променя се и лихвеният процент за просрочено плащане на таксите за аеронавигационно обслужване при прелитане във въздушно пространство на страната от 10,24 на 10,30.

Чрез измененията в наредбата се отменя отстъпката от таксата за аеронавигационно обслужване на летище София, като е предвидена отстъпката са се прилага за всички останали летища.

Изискването е на европейски регламент, който не предвижда отстъпки от таксата за най-голямото летище на станата. Размерът на таксата в зоните и районите на летищата остава същата.