Правителството на Куба съобщи, че повече няма да изисква от жителите на страната да кандидатстват за виза, когато искат да излязат извън границите на страната. Това бе голяма пречка за кубинците, която ги възпираше от пътувания в чужбина, съобщава usatoday.com.

Според комунистическия вестник Гранма с тази актуализация на миграционната политика занапред жителите на Куба няма да се нуждаят от писмена покана, за да тръгнат на път. Изданието уточнява и че новите правила ще влязат в сила от 13 януари 2013 година. От този ден нататък кубинците няма да показват паспортите си на границата и няма да им се иска виза, когато тръгнат на пътуване.

Новите правила дават право на кубинците да прекарат 24-месечен период в чужбина, след което могат да поискат разрешение за удължаване на престоя им зад граница. В момента законите са такива, че кубинците губят гражданството си, ако не са пребивавали в страната си 11 месеца.

Има обаче и изключения в новите правила, които целят да се задържат ценните кадри да работят и живеят в страната. Лекарите, военнослужещите и другите специалисти, чиито професии се възприемат като обществено значими, остават подчинени на по-строг режим при пътуване в чужбина. Така страната се застрахова от изтичане на мозъци.

В мотивите за това решение се посочва че "Актуализацията на миграционната политика взема предвид правото на революционната държава да се защитава от плановете за намеса на правителството на Съединените Американски Щати и техните съюзници. Ето защо предпазните мерки остават, за да се съхрани човешкия капитал, създаден от Революцията, срещу опитите за кражба на таланти от страна на силните".