В 16.00 ч. българско време на международните валутни пазари еврото проби и ниво от $ 1.55. Стойността бе сочена от дилърите, като максимална цел при последното рязко поскъпване на единната европейска валута от последните 2 седмици. Рекордното понижение на долара дойде само ден след анонсирания от Федералния резерв план за подсигуряване на финансовите пазари. Вчера при оповестяването на мерките на централната банка на САЩ, пазарите приеха изключително отпимистично плана, като щатският долар върна над 2 цента спрямо еврото за броени часове. Фондовите пазари в САЩ пък регистрираха стремителен ръст.

Днес обаче песимизма отново се завърна, а опасенията на пазарите са, че мерките ФЕД може и да не са достатъчни за да спрат проблемите на пазарите и да ограничат загубите от кредитната криза.

Така в рамките на европейската сесия щатският долар изтри спечеленото снощи и се обезцени драстично до нов исторически минимум спрямо еврото от и $ 1.5506 за 1 ?.

В полза на еврото играе и лихвеният диференциал, още повече участниците в пазара прогнозират, че Федералният резерв ще понижи лихвите с ¾ процента през следващата седмица. Същевременно Европейската централна банка, засега не дава основания да се смята, че ще промени политиката си към запазване на лихвите в еврозоната.

За утре Европейската централна банка определи референтен курс от $ 1.5477 за 1 ?.

Българската народна банка фиксира долара за BGN 1.2637

ФОНДОВИ ПАЗАРИ

Фондовите пазари в Съединените щати продължават възходящия тренд, след като вчера индексите добавиха над 3% към стойността си. Прогнозите за ръст на печалбата при производствените дружества повиши акциите им, заедно с тези на някои от финансовите компании. Широкообхватният S&P 500 Index добавя 0.54% до 1 327 пункта. Индустриалният индекс DOW JONES INDUS се повишава с 0.76% до 12 248 пункта, а NASDAQ COMPOSITE започва с ръст от 0.67% до 2 270 пункта.

В Европа все още планът на Федералният резерв поддържа оптимизма на участниците на борсите и заедно с оптимистичните прогнози от Lufthansa AG, намалиха опасенията на инвеститорите за увеличаване на загубите. Френският CAC 40 INDEX е сред най-печелившите с повишение от 1.82% до 4 711 пункта. FTSE 100 в Лондон добавя 1.64% до 5 783 пункта, а в Германия DAX INDEX нараства с 1.82% до 6 619 пункта.

* Информацията е актуална към 17.15 ч. българско време