Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров подписа заповед, с която се отменя ограничителният режим за предприятията при доставките на газ от 14:50 часа днес.

По данни на икономическото ведомство около 180 млн. лв. са заявените загуби на предприятията към момента вследствие на газовата криза.

Оттук нататък трябва да уточним в каква форма да се конкретизират, да се докажат тези загуби, за да могат да бъдат предявени. Остава въпросът за косвените загуби, за пропуснати ползи, които са претърпели фирмите, коментира Петър Димитров.

По думите на министъра - юридически можем да имаме претенции само към трите дружества, които доставят газ, с които имаме договори. Няма никаква юридическа форма да предявим претенция към Украйна, тъй като с Украйна нямаме никакъв договор – нито за транзитиране, нито за доставка. Друг се е договарял с Украйна и друг може да предявява претенции, че не е изпълнила задълженията за транзит на газ, каза Димитров.
Според него за нас субектите са тези три компании, какви ще бъдат отговорностите на компанията майка и на държавата майка, това вече е въпрос, който тепърва ще се изяснява юридически.

Моята категорична позиция е, че не бива това, което се случи, да остане без последствия, в това число икономически и политически, тъй като ако няма такива последствия заплахата да се повтори ситуацията ще стане традиционна и няма да има никакви гаранции. Това е неприемливо за нас и трябва да вземем мерки тази ситуация да бъде невъзможна в бъдеще, заяви Петър Димитров.