Цигареният холдинг Булгартабак през тази година ще разпредели печалба в размер на 66 млн. лева, от които 53 млн. лв. ще постъпят в бюджета. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По думите му Агенцията за приватизация финализира работата по документацията за избор на консултант за Булгартабак.  Следващата седмица тази документация ще бъде публикувана, с което ще стартира процедурата за избор на консултант за приватизацията на холдинга.

Докато наблюдавахме един дисбаланс на мнения, отново медиите написаха, че продажбата на холдинга ще тръгне от 130 млн. евро и то при 95 млн. лв. „живи пари” по депозитните сметки на дружеството. Така излизаше, че срещу „джобните” 70-80 млн. евро някой ще вземе две модерни цигарени фабрики и едно тютюнево предприятие с утвардени цигарени марки, 55 процента от българския пазар и подписани и гарантирани силни договори за експорт на цигари.

Аз поемам ангажимент, че това няма да се случи по време на сегашното управление, а именно да приватизираме наличен финансов ресурс. В условията на финансова криза и по-високи акцизи за цигарите естествено е приватизацията на дружеството да бъде по-трудна.  Да, така е но приходите в бюджета от новите акцизи и от преразпределената печалба на холдинга, която ще постъпи в бюджета, ще надхвишават реално тези 70-80 млн. евро, които бяха посочени в публичното пространство като реална цена, която ще бъде платена за Булгартабак.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!