В голяма хранителна верига отново са открити пилешки продукти, които не отговарят на новите стандарти за съдържание на воден разтвор.

Това показват проверките, извършени през последните дни от Българската агенция по безопасност на храните.

210 са откритите напомпани пилета, а търговецът е санкциониран, разкри БНТ в свой репортаж. Опакованите храни са изтеглени от магазините.

Проверките са установили, че и производителите не спазват наредбата за количеството водно съдържание в пилетата. Санкцията при първо нарушение е до 10 000 лв., а при второ 25 000 лв. При трето обектът се затваря. Новата наредба обаче не важи за вносното птиче месо, което е произведено в ЕС или в трети страни.

"Изискваме при етикетирането на тези видове храни, когато има вложено допълнително вода, задължително да бъде обявен нейният процент в птичите продукти. По-този начин ние смятаме, че българският потребител ще има информиран избор", обясни Райна Иванова - началник отдел в Дирекция "Контрол на храните" към БАБХ.

В пилешкото филе водният разтвор не трябва да надхвърля 3,4%, а в охладеното пиле не може да е повече от 4,3%. Специалистите съветват консуматорите да не се лъжат от големината и цвета на продуктите.

"Хората смятат, че като видят някое по-охранено пиле, то е напълнено с вода, а пък другото, което е по-слабото, е с по-малко вода. Те жестоко се лъжат. Даже аз бих казал, че практиката е точно обратната", категоричен бе доц. д-р Христо Даскалов, експерт към агенцията за безопасност на храните.