Политическата и икономическата ситуация във всяка една страна оказва влияние върху това дали жителите са удовлетворени от заплащането си. Общества, които са по-млади, обикновено са по-удовлетворени.

Отношението към теми, свързани с перспективите за живота, имат връзка с това дали населението е по-застаряващо, или по-младо и как вижда своето развитие в бъдеще. Това коментира пред NOVA Яница Петкова от „Галъп”.


По думите ѝ много често недоволството у нас е свързано с това, че се сравняваме с тези, които са икономически по-напреднали.

Повечето хора по света харесват работата си

Според Добромир Иванов, изпълнителен директор на BESCO, факторите, които определят България да стане по-богата държава са няколко.

„Единият е свързан с това как усвояваме средствата от ЕС, независимо харесваме ли ги, или не. Ако ги усвояваме на 100%, годишно икономиката ни ще расте с 1%. Най-големият фактор, който оказва влияние, е как насърчаваме инвестициите. Друг фактор е да увеличим добавената стойност от труда на хората и това как използваме технологиите и изкуствения интелект.

istock
istock

Икономистът Стоян Панчев уточни, че в настоящата икономическа ситуация проблем с работещите бедни в страната няма.

„Основно бедните в България са пенсионери, според данни на НСИ. Напоследък внасяме труд от чужбина. Това подсказва, че няма хора, които да работят в тези индустрии”, добави той. Според него годината, която се е отразила сравнително лошо на доходите, е 2022, когато инфлацията е била висока.

„За миналата година имаме ръст на доходите на домакинствата около 14%. Има 5% реален ръст на заплатите", каза още Панчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase