* Обновена информация

Отвориха приема на документи за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони.

До момента над 30% са договорените средства по програмата, а между 15 и 20% е усвояемостта, каза министърът на земеделието Мирослав Найденов, който даде официален старт и на информационна кампания, свързана с подаването на документи по програмата.

С 10 процента се увеличава субсидията за всички дейности по Европейския план за икономическо възстановяване, според който на страната ни се предоставят близо 37 милиона евро към Програмата за развитие на селските райони. Това съобщи шефът на Държавен фонд „Земделие” Калина Илиева.

Парите ще се отпускат в три направления, обясни още Илиева. По думите й, за управление на водите отиват 56 процента от средствата, за възобновяеми енергийни източници - 35 на сто, а за преструктуриране на млечния сектор – 9 процента.

Заедно с новия прием по програмата ще стартира и информационна кампания, която ще включва печатни, радио и телевизионни реклами и семинари.

Найденов представи новия билборд, на който е изписано мотото на новия прием „Европейски пари за правилното място – за българското село”. Целта ни е да улесним хората, да им подадем информация и ако може -  всеки по-голям процент усвояемост е добре дошъл, защото тези пари са очаквани и за хората от селските райони, и като цяло от общините. Да не бъдат виртуални, а за тях да се случат реални тези средства, каза министърът.

Средствата за популяризирането на програмата са по техническата помощ на ПРСР и са предвидени само с такава цел. Ако не се усвоят, ще трябва да бъдат върнати.

Най-голяма е рекламата в печатните издания –1.8 млн. лева. Целият финансов ресурс на кампанията е около 5.85 млн. лева.

По 8 мерки от Програмата за развитие на селските райони ще могат да кандидатстват земеделските производители, след като тя беше блокирана повече от шест месеца. Това са: „Модернизиране на земеделските стопанства”, „Подобряване на икономическата стойност на горите”, „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”, „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”, „Първоначално залесяване на неземеделски земи”, „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности”, „Разнообразяване към неземеделски дейности” и „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”.

По мярката „Създаване на организации на производители” заявленията ще могат да се подават до края на годината, каза зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.

Няма да се приемат заявления по мярка „Създаване на стопанства за млади фермери”, както и за покупка на земеделска техника по мярка „Модернизиране на земеделски стопанства”.

От 1 септември ще бъде възобновен приемът по други 4 мерки –„Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания”, „Насърчаване на туристическите дейности”, „Основни услуги за населението в селските райони” и „Обновяване и развитие на населените места”.