На световните валутни пазари продължава спадът на долара към еврото, като след влизането на европейските борси щатският долар се котира към единната валута при ниво от $ 1.58 за 1 ?. Спрямо йената доларът задържа позиции, заради надеждите, че финансовите компании, ще увеличат капиталите, за да удържат на загубите на кредитните пазари. „Зелените пари” тази сутрин се разменят за 105.17 ¥.

Фондовите пазари в Япония отчетоха най-големия спад от две седмици, след като в петък бяха оповестени данните за безработицата в Съединените щати, които отчетоха най-голямото повишаване на важния показател от 22 години насам. Това предизвика опасения, че най-големия експортен пазар на Япония, американския, може да изпадне в рецесия.

Водещият индекс NIKKEI 225 се понижи тази сутрин с 2.13% до 14 181 пункта. В Тайван понижението на пазарите е над 1.8%, с около 1.5% спадат индикаторите в Южна Корея и Малайзия. Още по-драстичен е спадът в Сингапур с поне 2 на сто, в Индия индексите падат с над 3%. На червено са борсите и в Тайланд и Индонезия.

В Европа търговията също започва с песимизъм. В началото DAX INDEX в Германия губи четвърт процент до 6 786 пункта. В Париж CAC 40 INDEX пада с 0.40% до 4 775 пункта. FTSE 100 INDEX във Великобритания е единственият от водещите индикатори, който бележи символично повишение с 0.08% до 5 911 пункта.