Политическите промени, които се задават във Франция и Холандия, могат да застрашат изпълнението на Европейския пакт за стабилност. Това пише френското издание „Le figaro“.

Това ще е вторият удар на двете страни по общ европейски документ, след като преди няколко години се обявиха против Европейската конституция.

Този път заплахата е за спазването на бюджетните правила и по-точно - за вместването на дефицитите на страните в рамките на 3% през 2013 г.

Притесненията са, че ако Франсоа Оланд спечели изборите за президент, със заявената от него политика Франция ще е изправена пред сериозни проблеми по отношение на дефицита и дълга.

Допълнително обстановката се усложнява и от случващото се в Холандия, след като правителството се провали и участниците в коалицията не постигнаха съгласие по бюджетните въпроси и размера на дефицита.

Все още никой не смее да го каже гласно, но съмненията за това, че страните ще успеят да се придържат към пакта се засилват, пише френското издание.

Най-вероятно Испания също няма да успее да се справи с овладяването на дефицита през тази година, след като данните за 2011 г. показват, че дупката в хазната е стигнала 8,5% от БВП.

МВФ обяви, че очаква дефицитът на Франция да достигне 3,9% през следващата година. Ето защо новият президент, който и да е той, ще трябва да подкрепи сериозни мерки за съкращаване на дефицита.

Холандия пък е застрашена да изгуби ААА рейтинга си, ако не намери начин да намали разходите си.