Интересни неща се случват на световните стокови борси. Докато през последните месеци всички бяха вперили поглед в златото, което покоряваше връх сред връх, и традиционно следяха петрола, от чиято цена зависи много, някои други суровини регистрираха рекордни покачвания в цената си.

 

Сред тях най-впечатляващ е ръстът на памука, достигнал през октомври исторически връх от началото на търговията с него през борсата преди 140 години. Само през октомври суровината регистрира и най-сериозното си покачване на месечна база от юни 2007 г. - цели 23%, а от началото на годината е скочила с 66%.

 

Памукът все пак остава леко встрани от медийното внимание, защото по един начин звучат стойности като 1 360 долара за тройунция, т.е 31.20 грама /злато/ и 1.25 долара за паунд, т.е 0.45 кг /памук/.

 

Покачването през октомври се дължи според анализатори на няколко фактора. От една страна става дума за чисто обективни причини като лошо време, което повреди реколтата на много места, а от друга – за засиленото търсене на суровината. По данни на китайския метеорологичен център студената вълна през последните седмици е повлияла зле на памучните плантации в южната част на страната. Бурите в Тексас, най-големият производител на памук в САЩ, през миналата седмица също са имали отрицателен ефект, съобщи в доклад анализаторската група Cotlook Ltd.

 

През цялата година търсенето надвишава предлагането и тика цените нагоре. По данни на американското земеделско министерство запасите с памук в САЩ, най-големият износител на памук в света, ще спаднат с 8.5% за годината, започнала на 1 август. В същото време Китай продължава да „поглъща“ огромни количества от суровината. „Търсенето не е намаляло, дори и при тези високи цени“, казва Шарън Джонсън от First Capital Group LLC в Атланта.

 

 

Последните данни сочат, че памук с доставка през декември се търгува срещу 1.2526 долара за паунд, което е ръст с 3.58 цента или 2.9%. На 26 октомври памукът удари стойност от 1.3050 долара за паунд, което е исторически рекорд. Скокът от последния месец донякъде е и спекулативен, тъй като хедж фондове и рискови инвеститори залагат на допълнителен спад на долара и търсят алтернативни места за превъртане на парите си, смятат експерти. „Памукът изживя най-лудия месец в историята си“, казва Майк Стивънс, независим анализатор на пазара от Луизиана, цитиран от Ройтерс.

 

Ключовите играчи на пазара очакват високите цени да се задържат за дълго, смятат анализатори на Commerzbank. Най-големият купувач в Индия – държавната Cotton Corporation of India, все пак предвижда известна корекция до няколко месеца, след излизането на пазара на новата реколта в страната и в САЩ. Прогнозите обаче са за задържане на цената на около 1 долар за паунд през следващите три години вследствие на силното търсене и недостатъчните складови наличности.

 

Анализатори обаче са на мнение, че купувачите вече са уморени от постоянния растеж на памучните фючърси и смятат, че цената е достигнала предела си. За ръста са допринесли и занижената стойност на китайския юан и слабият долар.

 

Мнозина смятат, че суровината няма как да расте повече, тъй като в следващите месеци предлагането ще се засили. Реколтата в Индия, съседните й страни и Австралия е добра, Африка е засяла повече от обичайното именно поради увеличеното търсене, същото са сторили и някои страни от Средна Азия.

 

Увеличаването на цените на памука със сигурност ще има резултат на полето и ще осигури повече площи за насаждението за сметка на някои зърнени и маслодайни култури, смятат от Oil World. Така засетите с памук площи могат да се увеличат през сезона с 3 млн. хектара до 33.9 млн. хектара, което е четиригодишен ръст. Някои са на мнение, че повишението на цените може да доведе до възстановяването на памучните плантации в Бразилия, регистрирали сериозен спад като площи през миналата година.

 

В резултат реколтата, която ще бъде прибрана в началото на 2011 г., може да се повиши с 50% до 1.7 млн. тона при 1.05-1.1 млн. тона през настоящата година, посочва Серджо де Марко от американската памучна камара.

 

Ръстът на цената започна да тревожи и производители, и потребители, коментират от Market Watch. Отново според Майк Стивънс може да се очаква умерено покачване на цените на облеклото, изработено от памук, вкл. джинси и фланелки, в близките месеци.

 

Някои вече реагират. Levi Strauss & Co. обяви „избирателно повишаване на цените“ за моделите си за пролет 2011 г., като се обоснова именно с повишаването на цената на памука на световните борси. „Ще продължим да следим хода на цените и ще предприемем необходимите действия“, съобщи говорителка на компанията. Тя допълни, че потребителите няма да усетят промяната до 6-12 месеца, тъй като всички договори си сключват предварително. Досега през годината компанията не е вдигала цената на продукцията си. Поскъпване, отново без да уточнява цените, обяви и британската Next.

 

 

Според Тери Таунсенд, изпълнителен директор на International Cotton Advisory Committee /ICAC/ производителите ще започнат да усещат натиска на високите цени на суровината в началото на 2011 г., когато памукът потегли към шивашките фабрики.

 

Ръстът на цената удря и посредниците, хората, които изкупуват памука от фермерите и го транспортират до фабриките, коментира Ройтерс. Бързото нарастване на цената свива марджините от изкупуването до доставката при сключени предварително договори и товари фирмите нерядко с дългове. Според Питър Егли, риск мениджър към британската Plexus Cotton, за последния месец тежестта върху тя се е увеличила с 1 млрд. долара, а от август насам – с 5 милиарда.

 

Предишното експлозивно увеличение на цените на памука през 2008 г. промени структурата на пазара и извади от него няколко големи компании, вкл. и американското подразделение на Paul Reinhart, което има 222-годишна история. През 2008 г. големите търговци на памук бяха 11, през 2009 г. те останаха 9, а сега се готви ново окрупняване с очаквания мърджър на френската търговска къща Louis Dreyfus и сингапурската Olam International. Двете държат общо 30% от пазара на памук.

 

 

Очаквайте още в поредицата

Да се подсладим инвеститорски - кафе и какао със захар

Лъскавите съперници на златото - платина, сребро, паладий