След като Пловдивският окръжен съд постанови, че държавата трябва да си върне Пловдивския панаир, въпросът за бъдещето му остава неясен. Изпълнителният му директор Георги Гергов ще търси обрат на по-горна инстанция, докато държавата се опитва да обърне тенденцията и да върне прозрачността в панаира. Къде е мястото на община Пловдив и ще спечели ли тя от играта на котка и мишка между Трайков и Гергов? Марта Младенова разговаря с министър Трайчо Трайков.

 

 

Вие предупредихте Георги Гергов да не нанася щети на данъкоплатеца и на Пловдивския панаир, докато няма окончателно решение на съда. Смятате ли, че има реална опасност това да се случи?

 

Моите точни думи в писмото до госпожа Гергова са, че им предлагам да се срещнем да обсъдим предаването без сътресения на управлението на дружеството. Междувременно господин Гергов заяви, че ще обжалва, така че този разговор е не толкова актуален. Иначе аз като принципал на държавното участие в панаира, независимо колко е голямо то, винаги съм апелирал панаирът да се развие за начин, който е добър за града и за изложителите. От моя гледна точка това не е точно така, в потвърждение на което са и решение на Комисията за защита на конкуренцията, и реакцията на самите изложители.

 

Вие смятате ли, когато приключи окончателно съдебната процедура, да подведете под отговорност г-н Гергов за това, което се е случвало, докато той е бил ръководител на панаира?

 

Отговорността я търсят други институции, които ние вече сме сезирали. За мен важното е, че ние засега, според решението на Окръжния съд, защитаваме успешно интереса на държавата. Де факто, имаме завземане на контрола в Пловдивския панаир без да са направени реални инвестиции, а чрез сделки с апорт и през дружества, като така същата схеме е приложена и към общината. Но това си е работа на общината и на пловдивчани – да се интересуват какво се случва с тяхното дружество. Мен ме интересува, че начинът, по който е придобит мажоритарният контрол, е незаконосъобразен и съдът потвърди тези наши аргументи.

 

От община Пловдив се появи идеята държавата да даде своите дялове на общината за управление?

 

Не съм чувал тази идея. За сметка на това аз предложих на общината на някакъв етап да обсъдим нейното участие в панаира. Само че преди да мислят затова, аз бих ги посъветвал да видят какво се случва с участието им в "Пълдинтур инвест", където община Пловдив е имала 75 %, сега има 23 % и нещо. Ето оттам да започнат и много лесно ще им се получат нещата. Общината никога не е имала и в момента също няма участие в капитала на панаира.

 

Има ли опасност общината да изгуби имоти?

 

Имотите са си в дружеството "Пълдинтур инвест". Да се разберат с мажоритарния собственик там дали ги е изгубила или не.