Американският федерален резерв рискува да предизвика паника и хаос на развиващите се пазари, ако реши да повиши лихвените си нива през септември, предупреди главният икономист на Световната банка Каушик Басу в интервю за The Financial Times. Според него Фед трябва да изчака, докато икономическата ситуация не се стабилизира.

Евентуално решение за повишаване на лихвените нива на Фед, смята Басу, ще доведе до паническо изтегляне на капитали от развиващите се икономики, обезценяване на техните валути и нова криза.

"Не мисля, че решение на Фед за вдигане на лихвите ще създаде сериозна криза, но то ще доведе до незабавна нестабилност", посочва Басу. "Ще се смесят ефектите от лошите новини от последните две седмици и девалвацията в Китай. Това ще предизвика паника и смут".

Според него "световната икономика изглежда толкова неспокойна, че ако САЩ предприемат такъв ход, той ще се отрази доста неприятно на редица държави".

Последната прогноза на Световната банка за 2.8% ръст на глобалния брутен вътрешен продукт, сега е под заплаха от забавянето в развиващите се икономики като Китай и Бразилия, както и от анемичния растеж на развитите пазари, предупреждава Басу.

"Има опасения за бързо развиващите се икономики в случай, че Китай понесе удар", посочва икономистът. "Това е проблемът в момента за света. Като цяло навлизаме в по-бавна фаза на икономически растеж в световен мащаб".