Часове след като организацията на страните- износителки на петрол ОПЕК оповести, че няма да повишава цените на продукцията си до следващата среща на картела през месец септември, суровината се изстреля на нов анти рекорд.

Котировките към 17.30 часа българско време са 128.70 долара за барел лек американски петрол в електронната търговия на Ню Йорк. Най-високата цена, достигната в сесията до момента, е 129.46 долара за барел, а най-ниската - 126.67 долара за барел. Сортът „брент” се котира на 125.54 долара за барел на борсата в Лондон, като най-високата цена на изпълнена поръчка е 127.73 долара за барел, а най-ниската – 124.50 долара за барел с доставка през юни.

Черното злато поскъпна и след изявление на милиардера Буун Пикенс, мениджър на хедж фонд, цитиран в агенция Блумбърг да казва, че петролът ще достигне до 150 долара още тази година. Според него доставките не се движат паралелно с търсенето на суровината. Причина за днешния скок е и евтиният долар, който за пореден ден отстъпва на еврото, както и новините от Германия, където потребителските цени растат с 2.6% за месец април.

Фондови пазари

Търговията с ценни книжа в Америка стартира от ниски позиции заради цените на петрола и правителствените изказвания за инфлацията, която расте повече от прогнозираното. Трудовите власти в щатите обявиха, че инфлацията се е покачила с нови 0.2% за месец април, след скока от 1.1% за месец март. Цените, заплащани от американските потребители за останалите стоки извън хранителни и горивата, също скачат повече от прогнозираното.

На отрицателна територия стъпват книжата на компаниите, опериращи в сектора на технологиите. На зелено стъпиха акциите на дружества във фармацевтичния бизнес.

Индустриалният индекс DOW JONES влезе с рязък спад от 1.08% до12 886 пункта. S&P 500 INDEX е надолу с 0.61% до 1 417 пункта, а високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE губи 0.85% до 2 494 пункта.

Борсите в Европа също са подвластни на негативните настроения и затварят със загуби. В Лондон FTSE 100 INDEX се понижи с 2.34% до 6 227 пункта. В Германия DAX INDEX потъна с 1.48% до 7 118 пункта, а във Франция CAC INDEX е на червено с 1.66% до 5 056 пункта.

Вълната в този негативен цвят заля още пазара в Испания, Швейцария, Италия. 

Валутни пазари

Доларът поевтиня след данните за инфлацията, опасенията около отслабената икономика на САЩ и съмненията, че Федералния резерв ще бъде способен да повиши лихвата през тази година.

От друга страна нарастването на цените при германските производители изтикаха еврото до нов триседмичен връх от $ 1.5674 този следобяд. Това е обезпокоително за пазара, коментират анализатори, които предполагат, че хората ще се притеснят от факта, че новината за стабилизиране на икономиката, в следствие на държавната намеса, няма да се окаже вярна.

Към 17.30 часа българско време съотношението между дмойката най-търгувани световни валути е 1.5644 долара за едно евро.

За утре Европейската централна банка определи референтен курс от 1.5639 долара за едно евро, а БНБ фиксира щатската валута на 1.250610 лв. за долар.

След като сутринта се котираше на високи цени в Азия, златото продължи да върви нагоре и поскъпна до 912.20 долар за тройунция. 

*Информацията е актуална към 17.30 часа българско време.