Заложените 85 лева за градски транспорт в столицата за 2010 година ще покрият приоритетните му нужди. Това каза заместник кмета Минко Герджиков, в отговор на искането на синдикалисти от КТ „Подкрепа” сумата да възлиза на 150 милиона лева. Според него, парите ще стигнат за закупуването на 30 нови тролея и 12 газови автобуса, както и за още 20 нископодови такива, ако бюджета позволи. Според Герджиков 72 милиона лв. са за финансиране на преференциалните карти, а останалите ще покрият другите разходи.

Герджиков каза още, че в проектобюджета е предвидено да се покрие и евентуално увеличение с 13 стотинки на километър на цената на превоза на общинските дружества. Според синдикалистите обаче парите за градски транспорт са недостатъчни, каза Павел Христов от КТ „Подкрепа". Това задължително ще доведе до някакво напрежение. Засега са успели да смогнат да плащат заплатите, издръжката на градския транспорт не е само заплати. В края на миналата година при първия сняг градският транспорт се движеше по летни разписания. Нямаме никакво уверение, че някъде от друго място ще изникнат някакви пари, които допълнително ще бъдат влети в тези 85 млн. лв., каза синдикалистът.

Герджиков обаче обясни, че завишаването на цените на преференциалните карти ще покрие недостига. Не би трябвало само този проблем да е на общината, смятаме, че транспортните оператори могат да направят икономии. Бюджетът на транспорта е около 200 млн. лв., от които ние осигуряваме 85 млн. лв., държавата – 27 млн. лв., другото идва от реклама, другото – от билети, обясни зам.-кметът по финанси.

Герджиков каза още, че задълженията на градския транспорт към края на годината възлизат на 24 милиона лева, за 6 млн. лв. от които е договорено забавяне.