Отговорът на вечния въпрос: Могат ли парите да ни направят щастливи? Е не. Според едно ново проучване на връзката между богатство и щастие.

Това, че ставаме по-богати и по-богати не ни прави по-щастливи, счита Робърт Скиделски, икономически историк и съавтор на книга за съвременния капитализъм, озаглавена " Колко е достатъчно".

Пред CNBC той коментира, че "основните неща", които правят щастлив всеки човек са здравеопазване, образование, свободно време, приятелство и хармония с природата.

Един добър живот е живот, който съдържа тези основни неща и след като имаш достатъчно пари за тях, значи имаш достатъчно - така че да продължаваш да трупаш повече е нелепо.

Заключенията на книгата изглеждат като ехо от работата на икономиста Джон Мейнард Кейнс, чиято биография е написана от Скиделски.

През 30-те години на XX век Кейнс прогнозира, че в рамките на един век, устойчивото нарастване на дохода на глава от населението ще доведе до това, че основните нужди на хората ще бъдат изпълнени, което ще означава, че на никой няма да се налага да работи повече от петнадесет часа на седмица.

"Това, което се е случило е, че ние станахме много по-богати, но нашата натовареност реално не е намаляла," коментира Робърт Скиделски. "Ние дори не си задаваме въпроса, защо? Просто трупаме все повече и повече. Винаги искаме да се сравняваме с други хора и да имаме повече от тях."