Най-масовата лятна отпуска ще трае между четири и седем дни, морето остава фаворит пред планината, а за да могат да си позволят ваканция, българите най-често ще разчитат на спестявания. Това показва проучване на VISA Европа.

 

От анкетираните 624 души от 10 града на страната, близо 40% са планирали ваканция с такава продължителност. Почти 30% от хората смятат да вземат между седмица и 10 дни отпуск, а едва 12 на сто се подготвят за по-дълъг двуседмичен отдих.

 

Анкетата показва още, че жителите на големите градове по-често заявяват, че разглеждат възможностите за почивка извън България. Именно това определя по-високия размер на заделените средства за отпуската. Според изследването, средно отпуската ще коства 1 100 лв., като най-много ще отделят жителите на София и Варна.

 

От участвалите в проучването 73% споделят, че планират отпуската си в България, предимно на морето. Най-предпочитаните дестинации са Варна (9%), Созопол (7%), Несебър (5%), Поморие (5%), Албена (5%) и Китен (5%).

 

В чужбина ще прекарат лятната си ваканция 9% от запитаните. Най-много от тях са се насочили към плажовете на Гърция (39%), следвани от почитатели на туристическия продукт, който предлага Турция (28%) и Испания (13%).

 

Любопитно, VISA Европа отчита, че 3% от анкетираните са резервирали лятна отпуска в Тайланд, която е най-предпочитаната от предлаганите екзотични дестинации на нашия пазар.

 

За да покрият разходите за лятото, по-голямата част от хората (39%) спестяват дълго време. Други 10% заплащат част или всички свои разходи с банков кредит или средства от кредитната си карта. Около 1/5 от тези, които планират да почиват, успяват да подсигурят ваканцията си чрез заплатата, която получават.

 

Според VISA летният сезон се характеризира с увеличение на електронните разплащания, тъй като хората използват дебитни и кредитни карти, за да резервират хотел или самолетен билет.