Над 70% от мениджърите на финансови фондове в САЩ очакват кредитният рейтинг на страната да бъде понижен. Това показва проучване сред близо 200 големи институционални инвеститори, които имат под свое управление около 600 млрд. долара.

Почти половината от „господарите на парите“, движещи пенсионните фондове и хедж фондовете в САЩ, очакват частично разпадане на еврозоната. Анкетата е осъществена от Merrill Lynch/Bank of America Securities и е цитирана от MarketWatch.

Според 44% от анкетираните, поне една страна от 17 – те членки ще напусне еврозоната, а според една трета от мениджърите на пари, това ще се случи до края на 2012 г.

Според 48% от анкетираните, още през следващата година рейтингът на САЩ ще бъде понижен още през 2012 г. Рейтинговата агенция Standard & Poor’s махна едното „А“ от оценката си за платежосопособността на САЩ през лятото и така отвори много място за спекулации.

Според мениджърите, не само западните правителства ще имат проблеми – ппрез следващата година глобалната икономика ще отслабне, приходите ще намалеят за всички и най-сетне китайската икономическа машина ще се забави.

Според MarketWatch, от инвеститорска гледна точка въпросът е колко от тези очаквания вече са отразени в цените на активите. В момента фондовите мениджъри седят върху купища пари: средно 4.9% от активите на техните фондове са в кеш.

Финансовата медия припомня, че преди борсово рали обикновено количеството на „свободните“ пари нараства точно по този начин: същото се е случило през 2003/03 г. и 2008/09 г.

Според инвеститорите, в момента някои банкови акции в САЩ и различни активи в Европа са силно подценени. Пазарът е наказал и акциите в Япония и Великобритания. Недостатъчно популярни са и облигациите с късен падеж – въпреки че инфлационните страхове отшумяват.

В момента пазарът оценява Citigroup на половината от счетоводната стойност, а Bank of America само на една трета. Що се касае до Европа, като цяло акциите са евтини, с изключение на банковите акции.

Европейските банки имат да набират през пазара „тонове“ нов капитал и инвестициите в индекси не са за препоръчване, тъй като в някои индекси банките имат решаваща тежест. Смелият инвеститор на европейските пазари трябвало да подбира.