Парите, които се получават от продажбата на емисии, ще отиват само за санирането на сгради. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция след разговора си с европейския комисар по въпросите на климата Кони Хедегор.


Той изрази убеденост, че хората по-масово ще се включват в тези инициативи, след като вече има видими резултати.


Вашето мислене е в хармония с плановете и намеренията на ЕК, заяви еврокомисарят Кони Хедегор. Тя отбеляза, че в България се случват много неща, и че е удоволствие да се наблюдава такъв развой.

 

Става дума за новото законодателство, за закон за климата, за това как се работи по енергийната ефективност, добави Хедегор. По думите й тази политика се отнася преди всичко за това как да се получи по-голяма енергийна ефективност, да се изразходват по-малко пари, да се пести енергия.

 

Ако това го направим интелигентно, тогава ние ще постигнем по-голям икономически ръст и ще разкрием нови работни места.


Макар и не толкова бързо, колкото се иска на европейците, аз се надявам, че в следващите години Европа ще постигне по-добър успех в диалога с големите икономики в света, каза премиерът Борисов във връзка с намаляването на въглеродните емисии.

 

Той и еврокомисарят са констатирали, че държавите, които досега са имали различна позиция от Европа по този въпрос, вече включват в проектите си намаляване на въглеродните емисии./БТА/