Живеещите в центъра на София да могат да паркират за неограничено време пред домовете си след като си платят сметките.

Такава идея се обсъжда в Столична община. Гражданите ще трябва да представят документ за платена сметка за ток, вода или парно, с който да докажат, че живеят на посочения адрес. Срещу това ще могат да си купят специален годишен стикер за паркиране на стойност 120 лв. С него ще оставят колите пред домовете си за

неограничено време.

Промените са заложени в наредбата за организация на движението. Новите правила бяха обсъдени на първо четене в транспортната комисия вчера.

Неограниченото паркиране в близост до дома в централната градска част ще се нарича „режим на локално преференциално паркиране”. За да го ползват, хората не трябва да имат друг имот или гараж в центъра, където да паркират. Друго важно условие е човекът, който кара колата, да е и собственик. Обмисля се идеята за втори автомобил да се плаща по-висока такса.

В проектонаредбата е записано изискване, според което едно семейство има право само на един стикер за преференциално паркиране. По този повод общинският съветник от НДСВ Кирил Арсов заяви, че това ограничава растежа на едно семейство.

Според Борислав Бориславов от СДС пък в новите правила не е регламентирано как живеещите под наем в центъра ще паркират. В общината се обмисля и идеята пред домовете да се паркират и служебни автомобили.

За софиянци от останалите квартали на града паркирането в центъра ще бъде само в „Синя зона”

срещу 2 лв. на час

Промените в предвиждат сегашната „Синя зона” да бъде разделена на две, в централната част ще се плаща най-много. Тя ще обхваща територията между булевардите „Сливница”, „Васил Левски”, „Христо Ботев” и „Скобелев”. Максималният престой там ще е два часа. Периферията пък ще бъде обособена като „Зелена зона”, където паркирането ще е по-евтино. Идеята е таксата там да е 1 лв., а времето за паркиране да е най-много четири часа. Планира се да има и безплатна „Жълта зона”.

Предстои разглеждането на промените на второ четене. Очаква се наредбата да бъде гласувана от Столичния общински съвет в средата на следващия месец.