Промените в Конституцията на Република България заради пакта за финансова стабилност днес ще бъдат разгледани от временната комисия в парламента, която бе свикана специално за промените в основния закон.

Ако измененията бъдат приети, в Конституцията ще бъде записано, че Република България провежда предвидима, последователна и устойчива фискална политика. Освен това в промените се предвижда измененията или въвеждането на нови данъци върху доходите и печалбите да става с две трети мнозинство от депутатите.

Промените са част от законодателните мерки, свързани с трите точки от пакта за финансова стабилност. Първата от тях е ограничаване на бюджетния дефицит до 2 % от БВП, която ще бъде записана и в Закона за бюджета.

В Конституцията текстът ще бъде без поставяне на конкретна граница, като страната ни ще формира приходите и разходите си „при спазване на допустимия размер за бюджетното салдо, определен със закон”.

Изискването за ограничаване на преразпределителната роля на държавата до 40 % също няма да бъде записано пряко в Конституцията, а ще бъде гласувано всяка година със Закона за бюджета.

Най-спорната точка от пакта за финансова стабилност – за това промените на преките данъци и гласуването на нови данъци върху доходите и печалбите да бъдат с приемани с поне две трети мнозинство в парламента, ще бъде записана в основния закон.