Очаква се парламентът да гласува първите промени в правителството шест месеца след формирането на кабинета на ГЕРБ. До рокадите се стигна след оставката на Румяна Желева като външен министър. Тя поиска да освободи поста след скандала при изслушването й като кандидат за еврокомисар.

Предвижда се нейното място във външно министерство да заеме досегашният военен министър Николай Младенов, а за министър на отбраната да бъде избран заместникът му във ведомството Аню Ангелов.

Очаквано от БСП и ДПС се обявиха против промените в кабинета. Също очаквано Атака застана зад тях. РЗС този път са против, защото от новата година се определиха за опозиция на управляващите от ГЕРБ.

Сините ще подкрепят промените в правителството, но с условия. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви имената на новите министри:

За външен министър ще бъде предложен Николай Младенов, тъй като неговият опит и като европейски депутат, и през цялата си кариера в тази област, мисля че е безспорен авторитет. На негово място в Министерството на отбраната ще предложа сегашния заместник ген. Аню Ангелов.

Очаква се структурната промяна в правителството - създаването на трети вицепремиерски пост, който ще заеме професорът по макроикономика в INSEAD Илиян Михов, да бъде направена през пролетта, когато Михов трябва да приключи ангажиментите си като декан на престижното бизнес училище.