В ранните часове на понеделник гръцкият парламент одобри предложения от правителството план за строги бюджетни икономии, който е условие страната да продължи да получава помощи от международните си кредитори.

Със 199 гласа за и 74 против, привържениците на споразумението с международните кредитори се наложиха. Но 43 – ма депутати от партиите, подкрепящи правителството на Лукас Пападимос – ПАСОК и Нова Демокрация – са гласували против. Отцепниците веднага са били изключени от партиите се.

Докато депутатите гласуваха, в центъра на Атина горяха сгради. Протестиращи в черни маски се биеха с полицията пред сградата на парламента на площад Синтагма. Имаше подпалени магазини, ресторанти, дори банки.

Държавната телевизия предаде, че изблиците на насилие са се прехвърлили и в туристическите острови Крит и Корфу. Солун също протестираше, както и редица градове в централна Гърция като Волос и Агриньо.

По данни на полицията 150 магазина са били ограбени, а 34 сгради подпалени.

Според Reuters, демонстрациите само загатват как ще бъде прието в Гърция самото прилагане на мерките за строги икономии, които предвиждат намаляване с 22% на минималната заплата. този ход според критиците осъжда гръцката икономика на пропадане още по-надолу по спиралата.

Пападимост показа твърда ръка срещу протестите: „Вандализъм, насилие и разрушение нямат място в демократична страна и не трябва да се толерират“, каза той в парламента преди началото на гласуването.

Пападимос е допълнил, че прилагането на икономиите със сигурност няма да е леко и означава, че гръцкият народ трябва да направи някои краткосрочни жертви.

Докато младежите хвърляли запалителни бомби и камъни по полицията, ужасените гърци и туристи бягали по опасните улици, през облаци сълзотворен газ, вмъквайки се из лоби баровете на хотелите, където търсели убежище преди полицията да овладее тълпата.