Парламентът одобри процедурата по емитиране на заем за € 950 млн. , с който да бъде звършено плащане по падежиращи през януари 2013 година дългове. В параметрите на новата емисия е записано, че лихвата може да бъде до 10%.

 

Надеждите на финансовото министерство са, че ще успеят да пласират емисията при доходност под 4%, което според читателите на DarikFinance.bg е нереалистично. Мнозинството от участвалите в допитването до този момент залагат, че пазарът ще поиска под 6% лихва, за да държи българските еврооблигации. Други 9% от анкетираните смятат, че емисията ще бъде пласирана при доходност над 6%. Толкова са и гласувалите за възможността заемът да бъде изтеглен при лихва под 5%.

 

Гласуването в парламента мина със 101 гласа "За" и 34 гласували "Против. Дванадесет депутати се въздържаха от мнение по въпроса.

 

Ето и какви бяха коментарите след гласуването:

 

 

Да не правим от мухата слон заради емисията еврооблигации, която ще пласираме на международните пазари. За това призова съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Парламентът одобри процедурата. Той разкритикува Коалиция за България за опитите да прави кампания по линията „ние оставихме излишък, вие харчите резерва" и посъветва финансовия министър и премиера да не коментират широко лихвата по емисията, за да може да се договорят най-добрите възможни условия.

 

„Това е един добър атестат за правителството, за България като цяло. Това, че тя рефинансира дълга си на външния пазар, а не се занимава с търсене на други средства, означава, че ние излизаме спокойни пред външния пазар, искаме неговата оценка. Тази оценка ще стабилизира кредитния рейтинг на страната, ако го направим по нормалния начин", каза тъмносиният лидер и призова стъпката да бъде направена по „нормалния, разумен държавнически начин". Той поиска от колегите си в парламента да се помогне с каквото може и обясни какво е то - сериозен, смислен дебат по темата, който да не се превръща в партийно боричкане, да доведе до единодушно подкрепяне на емисията и нейната успешна реализация. Костов препоръча на финансовия министър и той, и премиера да не правят непредпазливи изявления във връзка с емисията.

 

 

Дано успеем да хванем последния влак с емисията от еврооблигации, защото тя е закъсняла, заяви от своя страна депутатът от Коалиция за България Пламен Орешарски. По думите му за последните три години правителството е водило неблагоразумна фискална политика, която не е позволила да се направят нужните реформи у нас, а парите са изхарчени безсмислено.

 

„Нещо повече - беше зает приблизително толкова вътрешен дълг и затова по-нататъшното заемане на вътрешен дълг крие рискове за цялостното макроикономическо равновесие", каза Орешарски. Той допълни, че през последните три години са били изхарчени над 3 млрд. лева от свободната част на фискалния резерв и бил увеличен вътрешният дълг с още около 3 млрд. лв., което е общо 6 млрд. лв. за три години или по 2 млрд. лв. годишно. „По два милиарда лева бяха харчени безцелно, защото бяха използвани за финансиране на бюджетния дефицит, а не за някакви целеви програми, независимо от какъв характер, на нас би ни се искало това да са целиви програми с антикризисен характер, но това не беше факт", каза още бившият финансов министър.

 

По отношение на емисията еврооблигации Орешарски изрази мнение, че тя според него е леко забавена. „Опитваме се да хванем последния влак, дано успеем предвид на нервността на финансовите пазари в момента и състоянието на нашите южни съседи", коментира той.

 

Преди гласуването вицепремиерът Симеон Дянков обясни, че процедурата по теглене на заем не е започнала по-рано, за да се пестят лихви. По думите му всеки месец по-рано емитиране на еврооблигациите би струвало между 8 и 12 млн. лв. месечно на бюджета.