Народното събрание няма да гледа антикризисните мерки в първия работен ден след ваканцията, но пък те ще се разглеждат, обсъждат и гласуват с предимство пред останалите законодателни актове.

Това каза в предаването „Седмицата” по Дарик председателят на парламента Цецка Цачева.

Тя гарантира, че недоразгледаните от икономическата комисия законопроекти няма да натежат на работата по антикризисните предложения на правителството.

На въпрос дали страната няма да излезе от кризата преди да бъдат приети изобщо мерките Цачева отговори, че много би се радвала това да се случи и го пожелава на цялата държава.

Тя уточни, че оттук насетне антикризисните законодателни предложения трябва да дойдат от страна на Министерския съвет и правителството трябва да предложи на правен език тези мерки, след което народните представители да гласуват необходимите промени.

Според нея, мерките са много обхватни и налагат промени в редица нормативни актове, Точната цифра не знам, но каквато и да бъде – все няма да бъде вярната. Първо, защото това не е закостенял процес, а в движение, според условията, е възможно да настъпят и други промени по отношение на такива антикризисни мерки, обясни тезата си Цецка Цачева.

По думите на председателя на Народното събрание, до вчера в деловодството не е постъпило заявление за полагане на клетва на новия член на правителството – здравният министър Ана-Мария Борисова. Ако това се случи до сряда – новия министър ще положи клетва, уточни Цачева.

Все пак, клетва ще има, но на народен представител, уточни тя. Клетва ще положи новият депутат от листата на РСЗ, който влиза на мястото на освободения Цветанов.

Цецка Цачева обясни, че депутатите ще продължат работата си оттам, докъдето са стигнали.

Прочетох в един ежедневник за 30-те закона, които стоят недовършени. Авторът явно не познава законодателният процес, коментира тя, като допълни, че всички т. нар. недовършени законопроекти са на различен етап от обсъждането, голяма част от тях – между първо и второ четене.

Искам да поясня, че прозрачността, с която работи 41-то Народното събрание дава възможност на различни професионални организации, неправителствени организации да излизат между първо и второ четене с предложения. Това може да се случи чрез народен представител. Нито един от тези 30-на на не изостава някъде без да се работи по него, заключи Цачева.