Стенли Друкенмилър, президент на хедж фонда Duquesne Capital Management, вчера разпрати изненадващо писмо до своите инвеститори. В съобщението си финансистът, известен като партньорът на Джордж Сорос в акцията, „счупила“ Bank of England през 1992 г., обяви оттеглянето си от бизнеса.

Друкенмилър припомня, че вече 30 години управлява парите на своите клиенти в Duquesne Capital. Постигнатите резултати са добри, като дори през бурните 2008 г. и 2009 г. фондът излезе на положителна територия. Но това е постигнато на толкова висока лична цена, че инвеститорът признава: „не мога да продължавам“. При това позитивните резултати през изминалите три години не отговаряли на високите му, вътрешни, дългосрочни стандарти.

По информация на Уикипедия, 57 годишният Друкенмилър притежава лично богатство от 3.5 млрд. долара, което го нарежда на 91-во място в САЩ. Хедж фондът му според някои оценки управлява над 10 млрд. долара. Финансистът партнираше на Сорос, когато с мащабни непокрити къси продажби на британския паунд хедж фондът Куантум принуди централната банка на Великобритания да се откаже от фиксирания курс към долара. Печалбата за спекулантите от този ход се изчислява на 1.1 млрд. долара.

Файненшъл Таймс обобщава коментарите на колегите на Друкенмилър: в момента хедж фондовете минават през изключително труден период. Волатилността на пазарите, задържала се вече твърде дълго, изчерпва силите на всички в сектора. След три години блъскане на глави в стената, първото тримесечие на тази година донесе леко успокоение. След това трудностите се завърнаха.

За самия Друкенмилър говорят: той беше феноменален мениджър на риска. Дори и да грешеше, той не губеше пари. През последните месеци инвеститорът в много лични разговори изразяваше несигурност относно бъдещето на света. Затова в оттеглянето му от активния бизнес мнозина виждат повече от смяна на поколенията.