Британският паунд вчера удари седеммесечно дъно срещу долара и остава близо до него. Това стана след като Мартин Уийл, член на борда на Банката на Англия, обяви в края на миналата седмица, че може би ще е необходимо по-голямо поевтиняване на британската валута, което да стимулира експорта на страната.

 

Така, в понеделник паундът падна до 1.5438 долара, най-ниското му ниво от юли миналата година. Последва възходяща корекция, която повдигна британската валута до 1.5466 долара и днес кросът се движи около това ниво.

 

"Може да се окаже, че високите нива на несигурност и нежеланието да се поемат нови рискове застават на пътя на износителите, търсещи външни пазари и на местните производители, които правят това, което е необходимо, за да конкурират вноса", посочи Уейл, цитиран от The Telegraph. 


И понеже централната банка на Англия гледа положително на поевтиняването на паунда, е много вероятно низходящото движение на кроса да продължи.

 

Данните на CFTC за миналата седмица показаха, че късите спекулативни позиции на американските инвеститори за валутна двойка GBP/USD са повече от дългите за първи път от 5 месеца насам.

 

От началото на годината британската валута е поевтиняла с близо 6% срещу долара. Това обаче има своето отражение на стоковите пазари.

 

В Лондон цената на петрола сорт Брент се покачи за същото време с 10%, като днес контрактите за доставка през април поевтиняват с 0.41%, до 116.91 долара за барел. Разбира се за поскъпването на търгувания в столицата на Англия суров петрол влияние оказват и други фактори, като намаляващия добив в Северно море.

 

През миналата седмица водещата платформа за търговия с енергийни суровини Platts съобщи, че до 2020 г. ще промени методиката на отчитане на цената на сорт Брент поради тази причина. Т.е., това е дългосрочен фактор, които ще подкрепя повишението на пазарната стойност на добивания в Северно море петрол, който се използва за определяне цените на 80% от нефтените дривативи в света.