Новата оперативна програма за регионално развитие може да не започне да действа преди 2015 г. заради лошото програмиране и хаоса в сектора. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш ресорен министър Лиляна Павлова при представянето на мотивите за втория вот на недоверие срещу кабинета „Орешарски".

Павлова направи преглед на „гафовете" на кабинета още преди създаването му заради смяната на предложения министър на инвестиционното проектиране. Според Павлова тройната коалиция, която е управлявала до 2009 г., е виновна за трудното усвояване на европейските фондове и прогнозира, че ще се появи същият проблем и с новия програмен период заради лошото програмиране.

Лиляна Павлова многократно се върна и към темата за инвестиционното проектиране, на която бе посветен първият вот срещу кабинета, както и към „кадруването на тъмно".

„Протестите срещу правителството започнаха не от деня, в който Делян Пеевски беше избран за председател на ДАНС, дори не от деня, в който парламентът гласува новото правителство, а от деня, в който беше обявен проектокабинетът", каза Павлова. Тя откри причината за това в предложението за сформирането на ново министерство на инвестиционното проектиране, като първият номиниран за министър беше арх. Калин Тихолов. „Липсва отговор на въпрос кой предложи тази структура и чия номинация е арх. Тихолов", каза Павлова. И напомни, че кандидатурата на Тихолов бе отхвърлена под граждански и медиен натиск на следващия ден и това е „първият гаф" на правителството.

По думите й липсват мотиви за създаването на министерството на инвестиционното проектиране. Не е ясно защо от едно работещо министерство на регионалното развитие и благоустройството с видими за цялото общество резултати се създадоха две неработещи, каза още тя.

„Липсата на адекватни мотиви за разделянето на министерствата на регионалното министерство на две освен тези, свързани с негласни партийни договорки и желание за разпределяне на порциите във властта, предопредели механичното разделяне на функциите между двете министерства. Липсата на ясно формулирана политика, която ще провежда всяко едно от двете ведомства се допълват с неясни функции и правомощия противоречия между правомощията законите и правилниците, както и дублиране и припокриване на редица от функциите им", каза Павлова. Това са и мотивите за опозицията за втория вот на недоверие към кабинета.