Първият европейски град с безплатен безжичен интернет ще бъде Пазарджик, похвалиха се от кметството. Градът е разделен на седем зони, в които различни интернет доставчици осигуряват wi-fi покритие и поддръжка на системите.

Проектъте в развитие, като до края на годината почти целият град ще бъде покрит. Според разчетите на общината до началото на 2014 година безплатен безжичен интернет ще може да се ползва от всяка точка на града.

Първоначално се осигурява покритие на публичните пространства - градинки и паркове, а след това училищата и детските градини, като и питейните заведения и ресторанти.

Кметът Тодор Попов възнамерява занапред Акт 16 да се дава само срещу удостоверение за обезпечен безплатен интернет достъп на територията на обекта, съобщава Дарик радио.

Услугата ще бъде безплатна за крайните потребители, като цената за интернета ще плащат собствениците на заведения и обекти. За обществените места ангажимент ще има общината и тя ще се договаря с доставчиците за цената на услугата.

Последните проучвания показват, че България е сред страните с най-добре развита инфраструктура за предоставяне на интернет услуга в целия свят. Страната ни е на трето място в глобален мащаб по скорост на интернет трафика с 1 611 kbps след Румъния и Южна Корея. За сравнение, САЩ е на 26-то място в света по бързина на интернет връзката с 580 kbps.

Сред причините за успешното създаване на инфраструктурата у нас е частната инициатива на локалните интернет оператори, както и иновациите, създадени от местните софтуерни и хардеурни специалисти през последните 15 - 20 години.

Държавата не е оказвала помощ или стимул на инвеститорите в интернет комуникационни системи и услуги и така днес секторът е изцяло частен, силно конкурентен и предоставящ висококачествени услуги, а цените са по-ниски от сведноевропейските.

Според независими специалисти в сектора именно благодарение на бързия и евтин интернет у нас е толкова голям интереса на фирми за аутсорсване на услуги. Това е причината големи концерни като HP да отварят офиси и кол центрове за обслужване на клиенти по целия свят, както и за поддържане на звена от IT- специалисти, които работят по поддръжка на глобални системи за търговия и логистика.