ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Корекцията на низходящия тренд при щатския долар се оказа изключително краткосрочна, след като още по време на вчерашната сесия зелените пари отново попаднаха под силен натиск и бяха разпродадени спрямо останалите си конкуренти на forex пазара.

Ако погледнем изцяло към икономическия календар за САЩ, на пръв поглед изглеждаше, че местната валута може да продължи доброто си представяне от понеделник, след като станахме свидетели на слаби данни от еврозоната и по-добри от очакванията новини от другата страна на Атлантическия океан. Всъщност обаче, влияние върху движението на долара оказа изненадващото решение на Японската централна банка да намали основната си лихва и на практика да я направи нула процента.

Действията на институцията веднага предизвикаха спекулации, че предстои подобни мерки да бъдат предприети и от други централни банки, които до момента се въздържаха от допълнително либерализиране на монетарната си политика. И напълно логично фокусът на внимание падна върху Федералния резерв на САЩ, тъй като през последните няколко седмици негови членове изразяваха мнения, че е напълно възможно размерът на отпуснатите средства за стимулиране на икономиката да бъде увеличен.

Въпреки че през първото полугодие САЩ показваха ясни признаци на възстановяване, последните 3 месеца отчетоха, че икономическата активност започва да отслабва, след като редица програми на правителството и ФЕД, в това число и данъчни облекчения, изтекоха и за потребителите отново стана трудно да получат достъп до паричен ресурс, оттам и да поддържат постоянен висок темп на разходите си.

През днешната сесия основният фокус на трейдърите ще падне върху данните на института ADP за заетостта в частния сектор, тъй като се счита, че този индикатор е мерило за данните за безработицата, които предстои да излязат в петък. На свой ред пък те са топ събитието на финансовите пазари от макроикономическа гледна точка през последните години и по традиция обявяването им е съпроводено от резки движения при повечето инструменти.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3684; High – 1.3858; Low – 1.3636; Close – 1.3837

 

Затварянето над 1.3818 оставя като следваща ключова съпротива 61.8-Фибо корекцията на низходящия тренд от 1.5140 до 1.1875, проектирана при 1.3894. Неин пробив ще доведе до засилване на възходящото движение, като при този сценарий цел в средносрочен план ще бъдат отново върховете около 1.5140.

Критичното ниво с оглед на последната вълна ще бъде спад под 1.3636, а преди това подкрепа имаме при 1.3807.

GBP/USD

Open – 1.5827; High – 1.5928; Low – 1.5750; Close – 1.5888

 

Излизането от няколкодневния рейндж при кабела доведе до преодоляването на няколко краткосрочни съпротиви, с което първата по-сериозна цел спрямо текущите нива са двата дневни върха в подножието на 1.60. Техен пробив ще доведе до засилване на възходящото движение към 1.6069.

Корекциите на последната възходяща вълна ще прицелят последователно 1.5750 и 1.5668.

USD/JPY

Open – 83.34; High – 83.97; Low – 82.94; Close – 83.17

 

Вчерашният тест на 82.86 се оказа неуспешен, но това дъно продължава да бъде първата важна подкрепа пред долар/йена. Ако станем свидетели на негов пробив, това ще доведе до засилване на низходящия тренд, а следващата по-сериозна цел ще бъде 79.76.

Корекциите на последната вълна ще прицелят зоната около 83.15, където се намират няколко дъна на по-малките времеви периоди, следвана от 83.97.