Въпреки ръста на глобалните фондови пазари през месец юли, все още не отминала опасността за от нови спадове и обръщане на тренда. Това смятат портфейлните мениджъри на Карол Капитал Мениджмънт в регулярния си месечен анализ.

Два от фондовете на дружеството продължават да държат първите две места по додходност в страната от началото на годината, макар да загубиха част от додходността си по време на спада на пазарите през май и юни 2010 г. Адванс Източна Европа е на първо място с доходност от 9.27%, следван от Адванс IPO Фонд с доходност от 7.89%.

Глобалните и регионални пазари

Месец юли беше много силен за глобалните фондови пазари и за някои от развиващите се пазари в Източна Европа. След силния срив в края на юни, повечето големи пазари по света формираха дъно в първия работен ден на юли и оттам реализираха сериозен ръст през месеца.

Основният индекс в САЩ - S&P 500, завърши месец юли с 6.9% възвращаемост, но въпреки това не успя да излезе на плюс от началото на годината /доходността за първите седем месеца е -1.2%/. По-големите пазари от Източна Европа /Русия, Турция, Гърция, Полша, Украйна/ реализираха сходен или дори по-голям ръст, но като цяло дори и тези пазари не успяха съществено да победят S&P500.

Най-добре представилите се пазари от ЦИЕ бяха Турция /+9.2% за месеца/, Полша /+9%/, Румъния /+7%/, Украйна /6.9%/ и Русия /6.7%/. На обратния полюс бяха представянията на балканските пазари, като всички те завършиха месец юли в рамките на 1% изменение спрямо нулата: -0.6% за BELEX 15, -0.8% за SOFIX, +0.1% за CROBEX.

България

България успя да се „зарази” от позитивизма на глобалните пазари едва в самия край на юли и поради това приключи юли с малка загуба при ниво 370 пункта за SOFIX.

Така индексът е на червено за шести пореден месец и акумулира спад от над 13% за годината. Някои от основните акции поевтиняха значително през месеца, например: Еврохолд /-18%/, Трейс Груп /-13%/, Каолин /-10%/. Макар, че в последните дни се забелязва известно раздвижване, активността остава на критично ниски нива. Не липсваха и нови анти-рекорди.

Свиването на българската икономика се забавя, като за второто 3-месечие се очаква БВП да спадне с 1% /спрямо 3.6% за първото 3-месечие на 2010 г./. От март насам промишленото производство е вече над нулата на годишна база благодарение на преработващата промишленост, където продажбите за износ са двигател на растежа.

В сектора на земеделието и услугите също се наблюдава стабилизиране. Агенцията за кредитен рейтинг S&P потвърди кредитния рейтинг на България на ниво BBB със стабилна перспектива. Между основните акценти в доклада на агенцията за страната ни е прогнозата, че бюджетният дефицит за т. г. ще бъде под 4%, с което ще бъдем между първите пет държави по този показател в ЕС. В доклада се потвърждава становището на агенцията за стабилността на валутния борд и на фискалната политика.

Прогнозата

Поскъпването през юли е позитивен сигнал за настроенията на глобалните пазари, но все още не намалява съществено рисковете от нов спад, подобен на този който видяхме през май и юни т.г. На много от пазарите по света, движението нагоре е силно селективно и в него не участват широк кръг акции.

Все още измежду компонентите на индекса S&P500 в САЩ само 53% са над 200-дневните си средни стойности. В същото време глобалната икономика не показва съществени признаци за силно възстановяване, напротив - последните индикации сочат че възстановяването върви много по-слабо от предварителните очаквания. Големите пазари от Източна Европа (Русия, Румъния, Украйна) показват подобряване на техническата картина при тях, но все още остават под риска от по-сериозен спад по-късно през годината, като този риск ще се реализира най-вече ако и глобалните пазари попаднат под нов натиск от разпродажби.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!