ВАЛУТНИ ПАЗАРИ

На световните валутни пазари еврото продължи и днес да поскъпва спрямо щатския долар, като тенденцията се задълбочи след публикуването на данните за нивото на безработицата в Съединените щати. Нейното равнище е скочило до 5.5% през май от 5 на сто през април, заради закриването на 49 000 работни места. Докладът на Министерството на труда на САЩ сочи, че броят на безработните е нараснал с 861 000 души през май до 8.5 милиона души.

Понижаването на долара, според наблюдаващи пазарите, идва и заради нарасналите спекулации, че Федералният резерв може да се въздръжи от повишаване на лихвите в Съединените щати, каквито бяха нагласите на анализаторите. Същевременно вчера, председателят на Европейската централна банка не изключи вероятността банката да повиши през юли лихвите в еврозоната, при необходимост.

Така доларът се понижи към еврото до $ 1.5690 за 1 ?, а към японската йена „зелените пари” до 105.73 ¥ за $ 1.

За понеделник Европейската централна банка определи референтен курс от $ 1.5597 за 1 ?.

От своя страна Българската народна банка фиксира долара за BGN 1.25398

ФОНДОВИ ПАЗАРИ

Борсите в Съединените щати отвориха последния за седмицата работен ден със значителен спад, като за кратко време бе изтрито вчерашното стремително повишение на индексите. Опасенията на инвеститорите дойдоха след публикуваните данни за нивото на безработицата и бързото поскъпване на петрола на стоковите борси. Всичко това бе прието от пазарите, като опасност от изпадане в рецесия на американската икономика.  

На Уолстрийт с най-голям спад от 1.68% се движи индустриалният DOW JONES INDUS до 12 393 пункта, следва го широкият S&P 500 INDEX с понижение от 1.29% до 1 385 пункта. Високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE INDEX губи 1.25% до 2 518 пункта.

Същите фактори, които причиниха резкия спад в Съединените щати натиснаха надолу борсите и в Европа, където рекордните стойности на петрола предизвикаха опасения за състоянието на авиокомпаниите и автомобилостроителите. Във Франкфурт DAX INDEX губи 1.47% до 6 840 пункта. В Париж CAC 40 INDEX пада с 1.22% до 4 847 пункта, а FTSE 100 INDEX във Великобритания се понижава с 0.77% до 5 949 пункта.

СТОКОВИ БОРСИ

На стоковите пазари петролът продължава рязкото поскъпване започнало още снощи, заради поевтиняването на долара на валутните пазари. На електронната борса в Съединените щати барел лек американски петрол скочи с над $ 6 до $ 134.26 за барел, а в Лондон петролът сорт „брент” достигна $ 131.66 за барел. Натиск върху пазара оказа и прогноза на Morgan Stanley, че заради безпрецедентните поръчки от Азия нефтът може да достигне $ 150 за барел. Същевременно работници на Chevron Corp в Нигерия могат да започнат стачни действия, обявиха от профсъюзите.