Новините, които движеха валутните пазари в европейската сесия бяха изцяло свързани с решението на водещите централни банки за съвместна акция за интервениране на борсите, с цел стабилизиране на световните финанси. По различни оценки става въпрос за наливането на колосални суми - над 200 млрд. долара, което би трябвало да облекчи търсенето на зелени пари.

Съгласувана интервенция на Федералния резерв, Европейската централна банка, както и на централните банки на Великобритавия, Япония, Швейцария и Канада е в щатски долари, тъй като сегашната тежка криза тръгна от САЩ и доведе до най-големия срив на Уолстрийт в съвременната му история, уточнява БТА.

По време на днешната сесия доларът падна към еврото над ниво 1.45, но след това се възстанови до 1.4360. Към йената „зелените пари” остават относително стабилни около 105 ¥ за $ 1.

Цената на петрола днес отчете ново повишение, като на моменти котировките на стоковите пазари скочиха до $ 101 за барел, основно заради кризата на финансовите пазари.

Това е с близо $ 10 над достигнатия седеммесечен минимум преди два дни от $ 90.51 за барел. Повишението на суровината идва и заради загубата на част от позициите на долара на валутните пазари към еврото, след решението на американското правителство да спасява AIG.

След влизането на американските пазари на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за $ 97.77 за барел, а добиваният в Северно море нефт сорт брент се търгува за $ 92.74 за барел.

Златото изтри час от поскъпването си по-рано днес, като тази вечер цената е около $ 865 за тройунция при $ 880 след края на азиатската сесия.

Координираната акция на водещите централни банки по овладяване на хаоса на финансовите пазари се отрази благотворно в началото на сесията на Уолстрийт. С близо 4% се повишават книжата на Bank of America, American Express и General Motors.

Индустриалният индекс DOW JONES INDUS се повишава с 1.49% до 10 767 пункта, а широкият индекс S&P 500 скача с 1.80% до 1 177 пункта. Високотехнологичния NASDAQ COMPOSITE е нагоре с 1.59% до 2 132 пункта.

Аналогични са движенията и в Западна Европа, където индикаторите малко преди края на работния ден са оцветени в зелено. В Германия DAX INDEX скача с 1.12% до 5 926 пункта. В Париж CAC 40 INDEX прибавя 0.97% до 4 038 пункта, а FTSE 100 INDEX в Лондон се движи с ръст от 0.77% до 4 950 пункта.