18:00 часа

 

Американските фондови индекси падат след първия часа на търговията в четвъртък, като инвеститорите са водени от разочароващите тримесечни финансови отчети на Cisco Systems и PepsiCo.

Индексът Dow Jones Industrial Average се понижава с 0.21%, до 12 170 пункта, S & P 500 губи 0.23%, до 1 313 пункта, а технологичният Nasdaq Composite е надолу с 0.32 на сто, до 2 765 пункта.

 

Водещата в света компания за мрежово оборудване Cisco Systems поевтинява с 12.43%, след като в отчета си за последното тримесечие на миналата година (второ финансово тримесечие) докладва понижаване на нормата си на печалба.

 

Пазарната капитализация на Akamai Technologies пада с 15.73%, след като от компанията понижиха прогнозата си за печалбите през настоящото тримесечие.

 

PepsiCo отчете, че през четвъртото тримесечие на миналата година печалбата й е намаляла с 6% до 85 цента на акция и излезе с разочароващи перспективи. Акциите на компанията са с 1.23% надолу.

 

Подкрепа на фондовите индекси може да окажат публикуваните днес данни, че новите молби за обезщетения за безработица в САЩ, подадени през миналата седмица са намалели под 400 000.

 

Подновените опасения за разрастване на дълговата криза в периферията на еврозоната, след като днес ЕЦБ се намеси на пазара, за да спре поевтиняването на португалския дълг, оказват натиск върху еврото. Доларът пък е подкрепен от спада на фондовите индекси в качеството му на резервна валута. Така еврото поскъпва с 1% , до 1.3589 долара. А доларовият индекс на NASDAQ е нагоре с 0.778%.

 

Мартенските фючърси на сорт WTI поскъпват с 0.55%, до 87.19 долара за барел, като инвеститорите се насочват към суровината, тъй като очакват американския петрол да намали спреда, който днес достигна до 15 долара, спрямо сорт Брент.

 

Европейските индекси спряха спада си в края на сесията, като във Франкфурт DAX покачва с 0.01%, до 7 321 пункта, подкрепен от новината за сливане на Deutsche Boerse и NYSE Euronext. Френският CAC 40 се понижава с 0.20%, до 4 083 пункта, а в Лондон FTSE 100 пада с 0.66%, до 6 013 пункта.

 

13:00 часа

 

Европейските индекси падат, водени от акциите на компаниите в банковия сектор и минните компании.

 

FTSE 100 пада с 0.69%, до 6 011 пункта.

CAC 40 е надолу с 0.89%, до 4 055 пункта.

DAX губи 0.37%, до 7 294 пункта.

 

Причина за разпродажбите на банковите акции е по-слабият от очакваното финансов резултат на швейцарския гигант Credit Suisse. От инвестиционната банката отчетоха нетна печалба от 841 милиона швейцарски франка (6 млн.) за четвъртото тримесечие на миналата година, при прогноза за печалба от 914 млн. швейцарски франка.

 

Акциите на Credit Suisse поевтиняват с 4.14%, пазарната капитализация на най-големия кредитор в Испания Banco Santander пада с 3.89%, а книжата на най-голямата банкова група в Европа BNP Pairbas са надолу с 2.17%. Във Франкфурт Deutsche Bank губи 2.54%.

 

В минния сектор, BHP Billiton пада с 2.1%, а въпреки добрите си финансови резултати за последното тримесечие Rio Tinto поевтинява с 1.89%, като цената на златото се понижава с 0.39%, до 1 360 долара за тройунция, а медта губи 0.20%, в очаквана техническа корекция.

 

Цената на суровия петрол преустанови спада си, започнал след като се разбра, че Организацията на страните производителки на петрол е увеличила през януари добива с 1% до 29.7 млн. барела на ден, което е най-високото ниво от 2 години насам.

 

Изглежда ескалацията на събитията в Египет оказва своето влияние и цената на мартенските фючърси на сорт Брент се покачва в Лондон с 1.20%, до 102.63 долара за барел. В същото време американският лек суров петрол поевтинява в рамките на електронната търговия Ню Йорк с 0.23%, до 86.51 долара за барел. 

10:20 часа

Трескаво е настроението на играчите в първите муните от отварянето на европейските борси.

Новината, че Deutsche Boerse и NYSE Euronext ще се сливат, гъделичка инвеститорските очаквания. Сигнали за покупки и продажби обаче им дават силните корпоративни отчети, които излязоха преди старта на сесията.

Австралийският миннодобивен гигант Rio Tinto е утроил печалбата си, благодарение на силното търсене на суровини от Китай. Испанският телекомуникационен гигант Alcatel-Lucent SA пък отчете € 340 млн. нетна печалба за 2010 година, което е рязък скок на резултата от дейността. Това прави по 13 евроцента на акция спрямо миналогидишните € 0.02 на лот. Силния отчет изстреля котировките с 12% нагоре до € 2.67 за акция. 

Индексите се движат разнопосочно.

FTSE 100 INDEX пада с 0.26% до 6 036 пункта.
DAX INDEX расте с 0.04% до 7 323 пункта.
CAC 40 INDEX се понижава с 0.21% до 4 0812 пункта.

Доларът се засилва към еврото до $ 1.3672, а петролът леко поизстина до $ 86.58 за барел.

08:24 часа

Безкрайно интересни са капиталовите пазари през последните часове. Събитията, които вълнуват участниците там, имат характера на решителни моменти, а движенията в цените на основните активи съвсем не са най-голямата новина за инвеститорите в момента.

Около няколко големи въпроса се колебае глобалната търговия в момента. Единият от тях е дали не идва края на ерата с ниските лихви?

Снощи инвеститорите слушаха със затаен дъх какво ще каже по темата предсетаделят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке. Както обикновено, той излезе с реч, която всички бяха чували - че високата безработица е проблем за щатите, че в очите на ФЕД инфлацията не е страшна, а основания за промяна на лихвата няма.

Макар да са настроени за същото упражнение и днес по обяд, когато Bank of England е обявила, че ще оповести решението си за основната лихва, трейдърите явно предпочитат да изчакат потвърждение, че нивото на което банката дава кредитен ресурс ще остане непроменено на 0.5%.

Основание за предпазливост даде Китай, който в началото на тази седмица вдигна основната лихва в страната и с това отвърза лавина от финансови операции.

Другият голям въпрос, който тресе пазарите от вчера, са интригуващите новини за сливания между борсови оператори с международно влияние, което би променило съществено гравитационните центрове за инвеститорите. Австралия и Сингапур обявиха, че са на път да получат разрешение за сливане. Германската Deutsche Boerse AG и паневропейската платформа NYSE Euronext Inc. също обявиха старт на преговорите по сливане, а вчера официално изявление за постигната договореност в това отношение обявиха борсите в Канада и Великобритания.

Междувременно традиционните фондови борси, които всички следим, регистрираха следните изменения през последните часове: на Wall Street индексите завършиха разнопосочни, с леко покачване на индустриалния DJIA в последните минути на отвъдокеанската сесия.

DOW JONES INDUS. AVG се покачи с 0.06% до 12 239 пункта.
S&P 500 INDEX спадна с 0.28% до 1 320 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX се понижи с 0.29% до 2 789 пункта.

В Азия настроенията също са смесени, като позитивизъм се наблюдава единствено в Китай след решението за вдигане на лихвата. В Япония влияние в търговията оказаха данни за по-малък от очакваното ръст на поръчките към производители на машини и оборудване. През декември поръчките са само с 1.7% повече отколкото през ноември. В същото време цените на едро през януари са скочили с 1.6% спрямо същия месец на миналата година.
 
NIKKEI 225 спада с 0.05% до 10 612 пункта.
HANG SENG INDEX губи 0.73% до 22 994 пункта.
CSI 300 INDEX расте с 0.65% до 3 060 пункта.

По време на азиатската сесия излязоха данни за безработицата в Австралия, като цифрите показват стабилизиране на пазара на труда. През януари 24 хил. души са успели да си намерят работа, а нивото на безработица остава 5%.

На валутните пазари доларът се покачи спрямо японската йена по време на азиатската сесия от Y82.36 на Y82.51, което според наблюдаващи пазара е резултат от покупки на долари от страна на японски животозастрахователни компании и износители. Във валутната търговия натежава и очакването на резултат от предстоящ аукцион за щатски същровищни ценни книжа, който ще се проведе днес. Това е така, защото по-високата доходност ри продажбата на ДЦК би увеличилиа възвръщаемостта от държането на доминирани в долари активи.

Спрямо еврото доларът доста се колеба доста през последните часове. Около изявлението на Бен Бернанке, предсеталят на Федералния резерв на САЩ, зелените пари бяха се свили, което им е обичайна реакция. В азиатската търговияя обаче доларът се позасили към еврото от 1.3733 на 1.3687.

На стоковите пазари петролът се търгува с поскъпване до $ 86.93 за барел лек американски петрол, а сортът брент струва $ 101.60 за барел. Влияние запоскъпването, наближаващо $ 87 оказват наблюденията за по-увеличение на добивите от страна на ОПЕК, който от своя страна е предприел това заради очакванията за възстановяване на глобалната икономика и ръст на търсенето през следващите месеци.

Новина направи царевицата, която остърга ценовия таван, определен от борсите, на които се търгува. Фючърсите за доставка през март регистрираха покачване от 3.6% до $ 6.98 за бушел на борсата в Чикаго, а причина за това рали е правителствен доклад в САЩ, според който количествата от зърно може да се окажат недостатъчни.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!